Follow:
Hoofdgerecht, Kip

Ajam ketjap: of gewoon hele lekkere kip

Ajam ketjap

Een allemansvriend, deze kip. In de zomer maak ik het voor de barbecue, in de winter net zo graag van de grillpan. Ik heb het natuurlijk over ajam ketjap. Maar hoe maak je ajam ketjap? Deze ajam ketjap is heel vol van smaak en toch kun je het binnen een half uur op tafel hebben, wat maakt dat het een ideaal gerecht is om ergens in je drukke week in te passen. Zelf laat ik de kip het liefst een paar uurtjes marineren, maar als je daar geen tijd voor hebt is dat niet noodzakelijk. Sinds we deze manier om ajam ketjap te maken ontdekten zijn we echt liefhebbers geworden, ook de kinderen smullen hiervan.


Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 15 minuten
Resultaat: voldoende voor 4 personen


Ajam ketjap recept met coleslaw en pilav

Wat heb je nodig?

600 gram kipfilet, in blokjes of reepjes gesneden
6 eetlepels ketjap (ik gebruik manis)
2 eetlepels honing
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels kardemompoeder
1 teentje knoflook, geperst
Een grote ui, in ringen
1 eetlepel sesamzaadjes
50 gram notenmix (ik gebruikte een restje cashews en pinda’s) grof gestampt

als je wil: sateprikkers, laat deze dan een half uur in water weken voordat je de kip eraan rijgt

Verder heb ik een grillpan gebruikt. Als je blokjes of reepjes niet op een stokje doet kan een wok ook prima.
Bedenk ook alvast waarmee je de kip wilt serveren, bijvoorbeeld pilav en broccoli? Wij waren deze keer in de barbecue-mood dus aten we er coleslaw bij (niet echt een logische combinatie, maar wel lekker).

Hoe maak je ajam ketjap?

  1. Maak kip aan in de marinade: feitelijk betekent dit alle ingrediënten (behalve de prikkers, haha) bij elkaar en goed door elkaar mengen. Houd wat sesamzaadjes apart voor de garnering. Heb je de kip nog niet in blokjes gesneden? Dan doe je dat ook in deze stap. Hetzelfde geldt voor de ui.
  2. *deze stap is optioneel. Dek de marinade af en zet het in de koelkast. Ideaal gezien zeker twee uren, maar zoals gezegd kun je ook direct beginnen met bakken.
  3. Rijg de kip aan de satéprikkers. Optioneel natuurlijk; je kunt de kip ook gewoon zo in blokjes of reepjes opbakken.
  4. Bak eerst de kip rondom goed aan. Als dat gedaan is zet je het vuur terug naar middelhoog (stand 5 van de 9 op mijn inductieplaat).
  5. Voeg toe wat er over is van de marinade en verhit dit nog even mee. De saus zal licht karamelliseren: dat is niet erg en smaakt goed. Zorg ervoor dat je marinade wel goed wordt verhit om nare bacteriën te doden.

Ajam ketjap recept met coleslaw en pilav

Klaar is je kip! Zoals benoemd eten wij het vaak met broccoli en bijvoorbeeld pilav. De broccoli kun je even mee roerbakken of apart koken. De kinderen genieten er altijd van het vlees van de stokjes te smullen en het ziet er altijd zo gezellig uit. Hoe maak jij jouw ajam ketjap? Het liefst van de barbecue, uit de wok of op een andere manier? Ik ben heel benieuwd!

Eet smakelijk!

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply