Follow:
Basisrecept

Amandelmelk! zelf amandelmelk maken doe je zo

Homemade amandelmelk

Hier thuis gebruiken wij nauwelijks koemelk. De voornaamste reden hiervan is dat ik en de kinderen geen koemelk lusten. Wij vervangen koemelk met een plantaardig alternatief, meestal haver of (ongezoete) amandelmelk. Een pak amandelmelk is natuurlijk zo gekocht maar wat zit hier eigenlijk in? Ik kwam erachter dat je het nauwelijks amandelmelk zou kunnen noemen. Amandelwater zou,in mijn ogen, een betere benaming zijn. Een pak ongezoete amandelmelk bestaat vooral uit water, zout, johannesbroodpitmeel en wat toegevoegde vitamines en calcium. En maar liefst 2% amandelen!
Kun je dat niet beter zelf maken dan? Maar dat zal wel veel tijd kosten schoot door mijn hoofd.

Maar ja, amandelmelk kun je heel makkelijk zelf maken en veel moeite en tijd kost het niet. Je hebt alleen wat amandelen, water en wat tijd nodig en dan is je zelf gemaakte amandelmelk klaar. Lekker en vooral: puur natuur. Het overgebleven amandelpulp kun je verwerken tot amandelmeel, en dat is natuurlijk ook niet verkeerd. En hoe maak je dan amandelmelk? Dat kun je hieronder vinden.

zelf amandelmelk maken doe je zo! Maak dan ook meteen amandelmeel goede vervanger voor tarwemeel

Wat heb je allemaal nodig?

200 gram amandelen (met of zonder vlies)
800 ml -1 liter water
eventueel: dadels of honing om te zoeten

Extra benodigdheden
Een schone fles die afgesloten kan worden
kaasdoek of een fijne theedoek
Een blender

 

Hoe maak je amandelmelk?

Amandelmelk!

 1. Doe de amandelen in een pot of fles en giet hier water op. Ze moeten ruim onderstaan en ongeveer 8 uur weken. Ik doe deze stap altijd voordat ik op bed ga zodat ik de volgende ochtend direct de   melk kan maken. De amandelen hoeven niet koud te staan. Het maakt voor de smaak niet uit of je amandelen met of zonder vlies gebruikt. Amandelmelk en meel van blanke amandelen wordt witter.
 2. Giet de amandelen af en spoel ze schoon.
 3. Doe de amandelen samen met 800 ml tot 1 liter water in een blender. Gebruik 800 ml water voor een wat dikkere amandelmelk, 1 liter voor een dunnere substantie.
  Wil je de amandelmelk wat zoeter? Blend dan wat dadels of wat honing mee. Je kunt zels cacao poeder toevoegen!
  Zet de blender aan en zorg ervoor dat alle amandelen goed verpulverd worden. Ik gebruik een powerblender (een hele krachtige blender) en laat deze ongeveer 2 minuten draaien.
 4. Nu is het zaak om de amandelmeel te zeven. Mijn gewone zeef is wat te grof dus ik heb een schone hydrofiel gebruikt (moeders weten wat dat is!) maar een fijne theedoek of kaasdoek voldoet ook. Als je een fles gaat gebruiken met een brede hals dan kun je de amandelmelk direct in de fles zeven maar ik gebruik eerst een beslagkom en giet het daarna over in mijn fles. Giet de amandelmelk over de doek heen en wring deze boven de beslagkom uit als alles er in zit. Het is lastig uitleggen zo in woorden maar het spreekt voor zich.

De amandelmelk kun je nu direct opdrinken maar ik zet hem altijd eventjes in de koelkast omdat ik hem koud lekker vind. Het kan zijn dat het vet zich gaat scheiden van het water na enige tijd, dan schud je gewoon even.
Je homemade amandelmelk is 3 dagen houdbaar in de koelkast.
zelf amandelmelk maken doe je zo! Maak dan ook meteen amandelmeel goede vervanger voor tarwemeel

Hoe maak je amandelmeel?

Amandelmeel!

 1. Je hebt na het maken van de amandelmelk pulp over. Zonde om weg te gooien toch? Je kunt de pulp direct gebruiken voor het maken van gezonde baksels (hier komen binnenkort recepten voor online) of je spreid de pulp op een met bakpapier beklede bakplaat en schuift dit 1,5 uur op 100 graden (boven en onverwerkte) in de oven. Zo droog je de amandelen.
 2. Het gedroogde pulp kun je tot slot vermalen in een blender of hakker tot, voilà, amandelmeel.

Amandelmeel is een goede vervanger voor (tarwe) bloem en wordt veel gebruikt in koolhydraatarme recepten maar bijvoorbeeld ook in macarons. Je kunt het in een afgesloten pot maanden bewaren en zelfs invriezen. Kijk voor bakinspiratie eens tussen mijn koekjes.

zelf amandelmelk maken doe je zo! Maak dan ook meteen amandelmeel goede vervanger voor tarwemeel

Klaar! Homemade amandelmelk puur natuur en volledig zonder restafval verwerkt!

Eet smakelijk!

Sita

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

2 Comments

 • Reply Inge

  Hoi
  Wat leuk je blog.
  Mijn dochtertje van 2 jaar mag geen koemelk. Nu koop ik bij de AH amandelmelk met calcium. Mijn vraag is als ik het zelf zou maken met jou recept zit er dan voldoende calcium in?

  Alvast bedankt
  Groetjes Inge

  oktober 12, 2019 at 3:07 pm
  • Reply Sita

   Hoi Inge,

   Bedankt voor je reactie! Amandelen zijn van nature hoog in calcium. In 100 gram amandelen zit ongeveer 283 mg calcium, dat is 35 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ik weet niet hoeveel calcium er toegevoegd is aan de amandelmelk van de supermarkt.

   Groeten,

   Sita

   oktober 12, 2019 at 4:33 pm

  Leave a Reply