Follow:
Hoofdgerecht, Ontbijt en lunch, Vegetarisch

Banh mi: mijn vega variant op dit Vietnamese broodje

Banh mi

Een lekker Vietnamees broodje

Hebben jullie wel eens van bánh mì gehoord? Hoewel de naam het misschien suggereert heeft dit Vietnamese gerecht helemaal niets met bami te maken.
Banh mi betekend namelijk letterlijk broodje. Een stokbrood of baguette (door de Franse invloeden tijdens de kolonisatie van Vietnam) gevuld met saus, ingelegde groenten en veel vlees. Super lekker! Mijn eerste keer dat ik banh mi at was overigens in Cambodja, niet in Vietnam.

Zelf banh mi maken doe je met dit makkelijke banh mi recept!

Ik had heel veel zin in banh mi maar hier thuis proberen wij het gebruik van vlees drastisch te verminderen, wat heel aardig lukt. Ik ben dus de keuken in gedoken en heb een vegetarische variant op banh mi gemaakt. Iedereen vond hem super lekker, zelfs de kinderen. De pittige sriracha mayonaise vind ik echt een toevoeging maar ik heb de broodjes van de kinderen zonder gedaan.

De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op het avondeten. Deze vega banh mi is ook superlekker als lunch natuurlijk, dan houd je wel wat over. Dek alles dan goed af en geniet de volgende dag nog eens.


Voor 8 broodjes


Welke ingrediënten heb je nodig?

2 rustieke stokbroden
150 gram wortel julliene
1 komkommer
een bos radijsjes
300 gram vegetarische reepjes
1 theelepel 5 spice
1 eetlepel zonnebloemolie
8 eetlepels mayonaise
2 theelepels sriracha
50 ml rijstazijn
sap van ½ limoen
2 eetlepels suiker
zout, peper
optioneel: verse koriander

Zelf banh mi maken doe je met dit makkelijke banh mi recept!

En hoe maak je banh mi?

  1. Eerst meng je in een kommetje de olie met de 5 spices, dan meng je dit door de vegetarische reepjes. Dek dit af en zet aan de kant terwijl je verder gaat met de groenten.
  2. Snijd de komkommer in dunne repen en doe deze samen met de julienne gesneden wortel in een kom. Voeg hier 50 ml rijstazijn aan toe, het sap van ½ limoen en 2 eetlepels suiker. Schep alles goed door elkaar en laat de smaken minimaal een halfuur intrekken.
  3. Vervolgens verhit je wat olie in een pan en bak je de vegetarische reepjes krokant.
  4. Ondertussen maak je de sriracha mayonaise door de mayonaise in een kommetje te mengen met 2 theelepels sriracha saus. Te pittig of kan het jou juist niet spicy genoeg zijn? Je kunt zelf spelen met de verhoudingen mayonaise-sriracha!
  5. Tot slot verdeel je het stokbrood in porties en snijd horizontaal open. Deze bestrijk je met de sriracha mayonaise en dan verdeel je de vegetarische reepjes over de broodjes.
    Verdeel daarna de ingelegde groenten over de broodjes. Schaaf met behulp van een kaasschaaf of een dunschiller van dunne plakjes radijs over de broodjes en bestrooi de broodjes ten slotte met koriander blaadjes.

Genoten van deze banh mi? Probeer ook eens deze lekkere Thaise salade!

Eet smakelijk en geniet!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply