Follow:
Basisrecept, Bijgerecht en snack

Basisrecept brooddeeg voor wit brood, altijd handig!

Basisrecept brooddeeg

Ken je het gevoel dat er er die avond een lekkere soep op het menu staat en je wel eens iets anders erbij wilt eten dan een gewone snee brood? Of heb je plotseling zin in witte bolletjes met kaas? Of in een lekker brood gevuld met kruiden en olijven?

Ik ook! Hieronder vind je mijn basisrecept brooddeeg voor een wit brood. Je kunt er bolletjes van maken, bakken in een cake blik of er een mooi rond brood van maken. Het is op zichzelf al heerlijk maar als je wilt kun je het vullen met allerlei lekkers dat je misschien al in huis hebt.

Dat is het fijne aan een basisrecept, je kunt er alle kanten mee op. En het beste is nog dat dit broodje gebakken wordt met ingrediënten die je meestal wel in je voorraadkast hebt. Het is niet moeilijk en vergt weinig voorbereiding. Het enige wat je verder nodig hebt is een beetje geduld, aangezien dit brood even moet rijzen. Laten we dus snel beginnen!

Ingrediënten brooddeeg basisrecept


Voorbereiding: 15 minuten | Rijstijd: 2 uren | Baktijd: ongeveer 35 minuten | Totaal: reken circa 3 uur
Genoeg voor: een klein witbrood. Je kunt dit recept eventueel makkelijk verdubbelen.


Welke ingrediënten heb je nodig in dit basisrecept brooddeeg?

500 gram bloem
25 gram boter, op kamertemperatuur
10 gram zout
7 gram droge gist (één zakje)
300 ml lauwwarm water

En zo maak je het!

Deeg en eerste rijs

 1. Meng het water met de gist en roer door. Laat even staan. Het water dat je gebruikt moet lauwwarm zijn. Lauw dus, niet koud en ook niet warm. Gist houdt niet van koud water maar ook zeker niet van te warm water.
 2. Doe de bloem in een kom en meng met de zout. Voeg de boter en het water-gist mengsel geleidelijk toe en begin met kneden. Kneed het deeg minimaal 10 minuten. Dit lijkt veel en eerlijk is eerlijk, dat is het ook. Lang genoeg kneden is wel de succesfactor van brood. Wanneer je lang genoeg kneed vormt er een mooi glutennetwerk, dat ervoor zorgt dat je brood goed rijst en wanneer brood goed rijst wordt het mooi luchtig.
  Mocht je ervoor kiezen om een gekruid brood te maken of bijvoorbeeld kaas of olijven toe te voegen dan kun je dit tegelijk met de bloem doen.
 3. Lang genoeg gekneed? Mooi netwerk gevormd? Vorm het deeg dan tot een bal en bestuif met een klein beetje bloem. Dek de kom nu af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme plek. Bij ons is dat de badkamer bijvoorbeeld of naast de houtkachel. Laat het een uur rijzen.
  N.B. 
  Blijft je deeg te nat of plakkerig? Voeg dan lepel voor lepel extra bloem toe. Is je deeg juist te droog? Voeg dan lepel voor lepel water toe. Je deeg is goed als het licht plakkerig aanvoelt, maar niet aan je handen vast blijft plakken.

Tweede rijs en bakken maar!

 1. Als het goed is is het deeg nu behoorlijk gerezen. De tweede rijs kan beginnen! Vorm het brood in de vorm die jij wilt. Bolletjes, een groot rond brood of in een cakeblik? Ik koos er deze keer voor om mijn brood in een met bakpapier beklede cakevorm te bakken.
  Ben je klaar met het vormen, dek het brood dan weer af met de vochtige theedoek en zet één tot anderhalf uur weg op een warme plek. Verwarm de oven op tijd voordat je het wilt gaan bakken.
  tip: Kerf vóór het brood de oven in gaat het brood in met een mes. Maak bijvoorbeeld een ruitjespatroon. Ziet er leuk uit en je brood wordt knapperiger aan de buitenkant! Je kunt het voor de looks en smaak eventueel ook bestrooien met wat maanzaad.

brooddeeg patroon

Brooddeeg met mooi patroon

2. Nu is het tijd om het brood te bakken. Iedere oven is anders en jij kent je eigen oven het beste. Ik houd voor grote broden (zelf gevormd of in een blik) ongeveer 35 tot 40 minuten aan. Bolletjes zijn sneller klaar, in ongeveer 20 minuten. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.

Basisrecept brooddeeg zelf maken

Klaar!

Laat het brood nog even afkoelen op een rooster en eet smakelijk! Waarmee combineer jij dit basisrecept brooddeeg? Maak je het naturel, of combineer je het met lekkere kruiden? Ik ben benieuwd!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply