Follow:
Basisrecept, Bijgerecht en snack

Basisrecept voor heerlijke pilav

Turkse rijst met vermicelli (pilav)

Wie wel eens in Turkije is geweest of in een Turks restaurant gegeten heeft weet hoe lekker Turkse sade pilav is. Ik ben niet echt een rijstliefhebber maar van deze variant kan ik borden vol op, heerlijk vind ik het. Misschien komt het door het toevoegen van roomboter of van het feit dat het kort gebakken wordt?

Er zijn veel verschillende variaties op pilav maar dit is een recept voor Şehriyeli pilavı. Şehriyeli is Turks voor vermicelli. In deze pilav vind je namelijk naast rijst ook vermicelli. In principe kun je alle soorten vermicelli gebruiken. Ik gebruikte Turkse korte, dunne vermicelli van het merk Ankara en dit is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Wel zo makkelijk!

Zorg ervoor dat je rijst gebruikt die niet voorgekookt is: gewone snelkookrijst of zilvervliesrijst is niet geschikt. In een Turkse winkel of supermarkt zal je zeker slagen maar je kunt ook Surinaamse rijst of zelfs risotto rijst gebruiken. Zelf gebruikte ik Surinaamse rijst. 


Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 25 | Totale tijd: 35 minuten
Porties: ruim genoeg voor 4 personen


turkse rijst met vermicelli pilav

Deze ingrediënten heb je nodig

200 gram Turkse rijst
30 gram vermicelli
420 ml water, gekookt
zout
klont roomboter (reken zeker 30 gram)

Zo maak je het!

  1. Was de rijst. Doe de rijst in een zeef en spoel om met water totdat het water wat eraf komt doorzichtig is. Kook ook alvast het water voor de rijst zodat je het er straks vlot bij kan pakken als dat nodig is.
  2. Verwarm een klont roomboter (wees niet te zuinig!) in een pan. Als de boter gesmolten is voeg je de vermicelli toe aan de pan. Bak dit kort aan tot de vermicelli lichtbruin kleurt.
    Schep regelmatig om en blijf bij de pan.
  3. Voeg de rijst toe aan de pan en meng goed met de vermicelli. Bak nog een minuutje mee en voeg daarna het gekookte water toe en een flinke snuf zout.
    Laat de pilav aan de kook komen. Wanneer de pilav kookt draai je het vuur omlaag en doe je de deksel op de pan. Laat de pilav nu rustig doorgaren tot al het water is opgenomen. Wanneer dit gebeurt zul je zien dat er gaatjes in pilav vallen.
  4. Wanneer al het water opgenomen is zet je het vuur uit en doe je een dubbelgevouwen stuk keukenpapier of een theedoek tussen de pan en de deksel. Zo laat je de pilav nog een kwartier doorgaren.

Na het doorgaren is de pilav klaar om te serveren. Heerlijk als bijgerecht, bijvoorbeeld met köfte.

pilav turkse rijst met vermicelli close

Eet smakelijk!

Ik ben benieuwd waarmee jij deze heerlijke rijstvariatie combineert. Maak er een foto van en tag me! #overgekookt

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply