Follow:
Rundvlees

Beef Barbacoa uit Mexico

Mexicaanse beef Barbacoa

Een tijdje geleden ontdekte ik een heerlijk stoofgerecht: Beef Barbacoa. Van oorsprong wordt in Mexico Barbacoa gemaakt van grote stukken vlees (hele varkens, geiten en lammeren) die aan een spit hangen in een grote kuil onder de grond bedekt met agave bladeren en geserveerd op zachte tortilla’s.
Ik maak dit gerecht op mijn eigen manier, met rundvlees en stoof het gewoon in de braadpan of als heerlijk stoofvlees uit de slow cooker. Het resultaat is heerlijk gekruid, zacht gegaard rundvlees met een beetje pit. Een echte crowd pleaser in mijn huishouding.

Net zoals andere stoofgerechten heeft deze Barbacoa wel even tijd nodig. Ik stoof mijn vlees op lage temperatuur in de oven omdat de temperatuur constanter blijft in een oven ten opzichte van het fornuis. Het kan natuurlijk ook op laag vuur op een fornuis, houd het dan wel goed in de gaten. Het moet stoven, niet koken want daar wordt het vlees taai van. Heb je een slow cooker? Die kun je hier dan ook gerust voor gebruiken! In een traditionele Barbacoa worden chipotle pepers in adobo saus gebruikt maar aangezien deze hier lastig te verkrijgen zijn heb ik chipotle hot sauce gebruikt.


Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten (+5 uur stooftijd)
Resultaat: 4 tot 5 flinke porties heerlijk mals stoofvlees


Welke ingrediënten gebruik ik?

+- 1 kilogram runderriblappen
350 ml runderbouillon bij bereiding in de oven. Gebruik je een slow cooker? Dan heb je maar 100 ml nodig
1 eetlepel hot sauce (gebruik gerust meer, als je het pittiger wilt)
4 eetlepels appelazijn
1 limoen, uitgeperst
1 witte ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
0,5 theelepel gemalen zwarte peper
0,5 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel chilivlokken
1 eetlepel gedroogde oregano
2 theelepels gerookte paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn
1 laurierblad
2 eetlepels tomatenpuree

(om te serveren als op de foto ook tortilla wraps, avocado en een limoen toevoegen aan je lijstje)

Zo maak je deze Mexicaanse beef Barbacoa

  1. Maak je de Barbacoa in de oven? Verwarm de oven dan voor op 120 graden. Let op! Gebruik de conventionele ovenstand met boven- en onderwarmte. Dus niet hete lucht, dan gaat het te snel. Gebruik je een slow cooker? Dan kun je beginnen met stap 2, het snijden van het vlees.
  2. Snijd de runderriblappen in blokjes van 2 bij 2 cm. Goede riblappen zijn doorregen door vet, snijd dit niet weg. Het smelt weg en zorgt ervoor dat het vlees lekker mals blijft.
  3. Braad de runderriblappen in een braadpan kort aan in wat boter of olie. Haal het vlees vervolgens uit de pan en zet het even aan de kant. Braadpan te klein? Doe het gerust in twee keer.
  4. In het vet van de runderriblappen voeg je nu de ui, knoflook en specerijen toe. Bak totdat de uien en knoflook glazig zijn en de specerijen beginnen te geuren. Voeg hierna de tomatenpuree toe en roer goed door.
  5. Voeg dan de bouillon, laurierblad, hot sauce, limoensap en de appelazijn toe en doe het vlees terug in de pan. Bij bereiding in de slow cooker doe je het geheel in deze stap in de slow cooker.
  6. Doe de deksel op de braadpan en zet de pan in de oven. Draai de temperatuur nu terug naar 100 graden. Laat het ongeveer 5 uur stoven. Kijk af en toe even in de pan, roer en check of er nog genoeg vocht in de pan zit. Zo niet, dan kun je een klein beetje heet water toevoegen. Het vlees is klaar als je het makkelijk met een vork uit elkaar kan trekken. Bij bereiding in de slow cooker neem je iets meer tijd: reken dan 8 uur stoven op de lage stand. Open de deksel in de eerste uren niet!
  7. Haal de braadpan uit de oven en schep het vlees in een grote ovenschaal of een bakplaat. Trek het nu met twee vorken uit elkaar. Doe het vlees daarna terug in de pan en laat het op een heel laag vuur nog 20 minuten pruttelen. Het vlees neemt dan al het overgebleven vocht op. Deze stap geldt ook voor bereiding in de slow cooker. Laat het deksel er deze laatste 20 minuten af.

Serveer het vlees tot slot op zachte, warme tortilla’s met fijngesnipperde rode ui, verse koriander, avocado en een limoenpartje.

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

2 Comments

  • Reply Lisa Visser

    Wat een heerlijk gerecht! Ik ben normaal niet zo’n vleeseter, maar dit ga ik vaker maken.

    september 3, 2018 at 12:02 pm
    • Reply Sita

      Fijn dat het zo goed heeft gesmaakt 🙂

      september 3, 2018 at 6:58 pm

    Leave a Reply