Follow:
IJs

Cantuccini ijs, recept voor heel feestelijke bolletjes

Cantuccini ijs, je maakt het zo!

Wie ze wel eens heeft gegeten kan beamen dat cantuccini echte dooreet koekjes zijn. En juist daarom wilde ik mijn, uit Italië meegenomen, cantuccini zo snel mogelijk uit huis hebben. Want eenmaal open is op eten. Waarom dan meenemen? Zul je je wellicht afvragen. Aard van het beestje denk ik! Om te voorkomen dat ik inderdaad de hele zak in één keer naar binnen zou schuiven heb ik de cantuccini verwerkt tot ijs. En dat smaakt héél erg goed kan ik je vertellen. Houd je van amandelen, koekjes en van ijs? Maak dan zeker eens dit cantuccini ijs!

zelf cantuccini ijs maken cantuccini ijs recept

Cantuccini zijn Italiaanse amandelkoekjes die twee keer gebakken worden. Het zijn typische Toscaanse koekjes maar je kunt ze tegenwoordig in iedere grote supermarkt kopen. In Toscane heb ik ook varianten gezien zoals met chocolade of met pistache noten.

Het leek me leuk om het cantuccini ijs eens in iets anders te serveren dan in schaaltjes. Ik serveerde het cantuccini ijs dus in chocolade hazelnoot hoorntjes. Deze hoorntjes zie je ook veel in Italiaanse gelateria’s. Hoe je deze maakt vind je verderop in dit bericht.

Voorbereidingen


Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 15 minuten + koelkast en vriezer tijd
Genoeg voor 1 liter ijs

Ik gebruikte een ijsmachine en een hakmachine om het mezelf makkelijk te maken.


Ingrediënten

200 gram cantuccini
600 ml verse, koude melk
400 ml slagroom
1 theelepel vanille essence of één vanille stokje (merg)
170 gram kristalsuiker
6 eidooiers

Hoe maak ik dit cantuccini ijs?

  1. Begin met het maken van de custard: de basis van dit ijs. Doe de melk, slagroom en vanille essence in een pan en breng aan de kook. Roer af en toe zodat het mengsel niet aanbrandt of overkookt. Als het kookt zet je het fornuis direct uit.
  2. Scheid ondertussen het eigeel van het eiwit. Het eiwit kun je nog verder verwerken maar voor dit cantuccini ijs heb je alleen de dooiers nodig.
  3. Klop de dooiers samen met de suiker op tot een luchtig, lichtgeel geheel.
  4. Meng de eidooiers met het hete melk- room mengsel en zet je fornuis weer aan. Verwarm het geheel nu op laag vuur tot het een dikke custard wordt en blijf continu roeren met een garde. Het is belangrijk dat je het mengsel NIET aan de kook brengt, anders krijg je scrambled eggs. De custard is klaar wanneer je een lepel of spatel er in doopt, een streep door het midden trekt met je vinger en het mengsel niet uit loopt.
  5. De custard moet nu helemaal afkoelen. Bij voorkeur laat je de custard een nacht in de koelkast staan voordat je de custard verwerkt tot ijs.
  6. Verkruimel de cantuccini tot een fijn mengsel. Ik gebruikte hiervoor een hakmachine.
    Meng de koekkruimels met de custard.
  7. Doe de custard in een ijsmachine en draai in 20 tot 40 minuten tot een ijsconsistentie. Schep het ijs daarna over in een diepvries bestendige luchtdichte doos en zet tot nog een paar uur in de vriezer.

zelf cantuccini ijs maken cantuccini ijs recept

Om het ijs makkelijk te scheppen haal je het 10 minuten voordat je het wilt serveren uit de diepvries. Inspiratie gekregen of toch liever een ander ijsje? Kijk ook eens bij mijn andere ijsrecepten!

Wil je nou je ijsje helemaal afmaken zoals uit een gelateria? Maak dan ook deze ijshoorntjes met een chocolade en hazelnoot randje. Heel feestelijk om je net zelf gemaakte (of gekochte, kan ook!) te serveren. Nodig:


10 ijshoorntjes, zo te koop in de supermarkt
100 gram pure chocolade
50 gram gehakte hazelnoten


Smelt de chocolade au bain marie en giet over in een laag schaaltje. Dip de hoorntjes in de chocolade en daarna in de gehakte hazelnoten. Laat goed uitharden op een (bak)plaat. Feestelijk toch?

ijshoorntjes met rand van chocolade en hazelnoot maak je zo

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply