Follow:
Dessert

Crème brûlée maken doe je zo! Lekker met rooibos.

Crème brûlée met rooibos

Weet jij wat crème brûlée betekent? De letterlijke vertaling van crème brûlée is gebrande room, en zowel mijn man als ik zijn er gek op. In december vorig jaar vierden mijn man en ik ons 5 jarig huwelijk in Zuid-Afrika. Daar aten we bij La Petite Ferme in Franschoek een heerlijke en verrassende rooibos crème brûlée.

De rooibos of fynbos plant groeit van oorsprong in de omgeving van de Cederberg in Zuid-Afrika, de naam komt van rood bos (verrassing) en kent veel verschillende toepassingen in Zuid-Afrika. In Nederland kun je zoals je weet bijvoorbeeld rooibos thee in iedere supermarkt krijgen.

Crème brûlée maken doe je zo! Wat betekent crème brûléé? De betekenis is gebrande room.

Ik vond deze variatie op klassieke versie erg lekker en besloot hem thuis zelf na te maken. Het resultaat is heel lekker geworden! Echt een feestelijk dessert. Mocht je niet van de smaak van rooibos houden, dan kun je ook Earl Grey gebruiken. Er verandert dan niets aan de bereidingswijze. Hoe maak je crème brûlée? Lees verder!

Welke ingrediënten heb je nodig?

Ingrediënten

300 ml ongeklopte, verse slagroom
150 ml melk
5 eidooiers
1 vanille stokje
100 gram kristalsuiker
50 gram witte basterdsuiker
3 zakjes rooibos thee

Extra nodig

Een crème brûlée brander
Ovenvaste schaaltjes
Garde
een ovenschaal

Crème brûlée maken doe je zo! Wat betekent crème brûléé? De betekenis is gebrande room.

Hoe maak je deze heerlijke crème brûlée?

 1. Doe de slagroom, melk, het merg van het vanillestokje en de zakjes rooibos thee samen in een pan en breng aan de kook. Wanneer het mengsel kookt haal je de pan van het fornuis en laat je het –afgedekt- nog 30 minuten staan zodat de rooibosthee goed haar smaak kan afgeven.
 2. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden.
 3. Verwijder de theezakjes uit het roommengsel en breng het mengsel opnieuw (langzaam, zodat je verder kan met de volgende stap) aan de kook. Wanneer het kookt zet je het fornuis uit.
 4. Ondertussen klop je de eidooiers samen met de suiker op tot een luchtige, lichtgele substantie.
 5. Giet een deel van de hete room over de opgeklopte eieren en mix het met een garde tot het een gladde substantie is. Giet dit bij de rest van de hete room.
  Blijf nu constant goed doorroeren terwijl je het vuur laag hebt. Je wilt een custard maken (de crème), geen scrambled eggs dus zorg dat het mengsel níet gaat koken! Je kunt controleren of je custard goed is door er een spatel in te dopen en hier een streep door het midden te trekken met je vinger. Loopt het niet uit? Dan is het goed.
 6. Verdeel de custard over de ovenvaste schaaltjes.
 7. Zet de schaaltjes in een ovenschaal en giet kokend water in de schaal tot ongeveer driekwart van de bakjes. Zet de ovenschaal in de oven en laat de crème brûlée nu 40 minuten garen. Dan zijn de randen stevig en het midden nog een beetje wiebelig.
 8. Haal de crème brûlée uit de oven en laat tot kamertemperatuur afkoelen. Dek daarna de crème brûlée af met wat folie en laat minimaal 4 uur, maar het liefste een nacht in de koelkast verder opstijven.
 9. Bestrooi de crème brûlée vlak voor het serveren met de basterdsuiker en zet de brander er op. Karamelliseer licht.

Toch teveel werk? Kijk eens bij mijn andere desserts!

Geniet!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply