Follow:
Koekjes, cake en taart

Crêpetaart is pure verwennerij

Crêpetaart met frambozen- mascarpone- room

De kinderen mogen op hun verjaardag ontbijten met een stukje taart. Ik heb de afgelopen jaren al heel wat taarten gebakken voor hun verjaardagen. Dinotaart tot appeltaart maar dit keer had ik zin om iets nieuws te bakken: crêpetaart! Een heerlijke verwenning. 

Een paar maanden geleden at ik op een hightea een pannenkoekentaart en dat viel bij mij goed in de smaak. Ik besloot voor Finn, die drie werd, iets soortgelijks te maken. Ik gebruikte in plaats van pannenkoeken crêpes omdat deze dunner zijn en dus makkelijker hoger te stapelen zijn. Pannenkoeken zijn dikker en zwaarder en als je er veel op elkaar stapelt met een vulling ertussen dan kunnen ze scheef gaan hangen of omvallen. Voor de vulling koos ik een frambozen mascarpone room. Mascarponeroom is stevig genoeg om het hele bouwsel bij elkaar te houden en de frambozen maken het heerlijk fris en niet te zoet. Al met al een heerlijke, feestelijke taart die erg imposant is maar eigenlijk heel simpel is om te maken.

crêpe pie

Helaas zijn de foto’s niet supermooi geworden omdat we hem ’s ochtends vroeg bij het ontbijt op tafel hadden. Note to self: eens kijken of ik een ministudio kan maken. Gelukkig smaakt de taart er niet minder om!


Voorbereiding: 1 uur| Bereiding: 1 uur | Totale tijd: 2 uur + afkoeltijd
porties: 10-12 personen


Wat heb je allemaal nodig?

Voor de crêpes

300 gram bloem
6 eieren (middelgroot)
5 eetlepels suiker
700 ml melk
100 gram gesmolten boter
snuf zout

Voor de mascarponeroom

250 gram (vers of diepvries) frambozen
500 gram mascarpone
250 ml slagroom
4 zakjes vanille suiker
1 theelepel vanille extract

Verder heb je nodig: 

30 gram amandelschaafsel
frambozen, ter garnering
nutella
frambozenjam
poedersuiker
een feestelijk bord of een schaal om op te serveren

Zo maak je deze crêpetaart

  1. Begin met het maken van het beslag voor de crêpes.
    Doe de bloem, eieren, suiker, het snufje zout en een kwart van de melk in een kom en mix dit met een mixer tot een glad mengsel. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en mix tot er geen klontjes meer in het beslag zitten. Smelt ook de boter en voeg dit als laatste toe aan je beslag. Meng nog even goed door en zet het beslag 2 uur in de koelkast.
  2. Verwarm in een grote koekenpan een klontje roomboter en giet wat beslag in de pan. Verdeel het beslag, door de pan rond te draaien, direct tot een dun laagje in de pan. Belangrijk is dat de crêpe echt dun is. Zorg daarom dat alles binnen handbereik is, want een crêpe is veel sneller klaar dan een pannenkoek. Als de bovenkant van de crêpe droog is keer je deze om met een dunne spatel. Bak dan de andere kant nog kort en ga zo door tot al je beslag op is.
    Ik haalde 21 crêpes uit dit beslag. Laat de crêpes volledig afkoelen in de koelkast voor je verder gaat, anders loopt de vulling van de taart. Als je diepvries frambozen gebruikt kun je ze nu alvast uit de vriezer halen en laten ontdooien op het aanrecht.
Een mooi moment om een hapje van de eerste crêpe te proeven. Ik weet niet of het een regel is, maar ik heb altijd geleerd dat de eerste altijd mislukt. Ideaal om lekker te proeven.
  1. Begin nu met het maken van de vulling. Pureer de frambozen met een staafmixer of blender, dat maakt niet zoveel uit. Het kan zelfs met een vork.
  2. Klop ook met een garde de mascarpone los. Mix niet te lang, anders wordt de mascarpone dun.
  3. Vervolgens klop je de slagroom op samen met de vanille suiker. Meng de slagroom voorzichtig met de mascarpone met een spatel. Kijk uit dat je niet alle lucht uit het mengsel slaat.
  4. Meng nu de frambozen met het slagroom mascarpone mengsel.
  5. Begin met opbouwen van de taart. Doe dit als volgt:
    • crêpe
    • een laagje nutella
    • crêpe
    • een laagje room
    • crêpe
    • een laagje jam
    • crêpe
    • een laagje room
    • crêpe
    • nutella… enzovoorts! Zoals je ziet wissel je de nutella en de jam steeds af met een laag room. Na de laatste room besmeer je de hele bovenkant van de taart met de frambozen room.
      Garneer met verse frambozen, amandelschaafsel en poedersuiker.

crêpe layered pie

Eet smakelijk!

En hiep hiep, hoera als je deze net zoals ik met een verjaardag serveert!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply