Follow:
Basisrecept, Bijgerecht en snack, Dessert

Dulce de leche: zo maak je dat

How to: dulce de leche maken

Dulce de leche, oftewel zoete melk is een dikke, karamelachtige pasta die gebruikt wordt in de Latijns-Amerikaanse keuken. Je zou het ook luiemensenkaramel kunnen noemen maar dat klinkt wat onvriendelijk. En zo ben ik niet.

Veel werk is het maken van dulce de leche absoluut niet. Lang wachten is het wél. Een gewone karamelsaus maken is absoluut sneller maar ook meer werk omdat je er constant bij moet blijven. Aan dulce de leche heb je weinig omkijken maar het duurt wel drie uur voordat het klaar is.

Eenmaal lang gewacht kun je veel kanten op met dulce de leche. Je kunt het gebruiken voor gebak, koekjes, ijs, op brood. De mogelijkheden zijn eindeloos en alleen al daarom is het de moeite waard om dit eens te maken.

Een recept kun je het nauwelijks noemen maar bij deze, hoe maak ik het?

Ingrediënten

1 blik gecondenseerde melk (staat vaak bij de Indische producten in de supermarkt)
Een pan met water

dulce de leche in blikje

Hoe maak ik dulce de leche?

  1. Verwijder de papierwikkel van het blik gecondenseerde melk, anders heb je straks een pan vol met papierpulp.
  2. Zet het blik in een ruime pan met water en breng het aan de kook. Belangrijk is dat het blikje altijd onder water staat, anders kan het ontploffen. Het maakt niet uit of je het blikje rechtop zet of neerlegt in de pan, als het maar onder water staat.
  3. Als het water eenmaal kookt zet je het vuur lager en laat je het blikje 3 uur koken. Check zo nu en dan eventjes of het blikje nog steeds goed onder water staat.
  4. Verwijder na 3 uur het blikje met een tang en laat het afkoelen op een rooster. Nu komt het moeilijkste: laat het afkoelen. Als ik zo’n blikje zie kost het me behoorlijk wat moeite om het niet direct open te trekken om te kijken of alles gelukt is. Doe het niet, laat het afkoelen! De dulce de leche is heel erg heet.
  5. Als het afgekoeld is kun je met de dulce de leche gaan werken. De substantie van dulce de leche is dik maar wel smeerbaar. Je kunt het altijd even doorroeren of kort verwarmen om het makkelijker werkbaar te maken.

dulce de leche caramel swirl

Tip:

Maak direct twee blikjes. Ongeopend is het maanden houdbaar op een koele en donkere plek. Geopend bewaar je een blikje (mits goed afgedekt) een week in de koelkast. Ik heb dit specifieke potje gebruikt om ijs mee te maken. Vertel: Wat maak jij met jouw dulce de leche?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply