Follow:
Koekjes, cake en taart

Fryske dúmkes, een echte lekkernij

Fryske dúmkes, wat zijn dat?

Als je ooit in Friesland een kop koffie of thee hebt besteld is de kans groot dat je wel eens een dúmke hebt geproefd. Een dúmke is een typisch Fries koekje met een zoete en licht kruidige smaak. Fryske dúmkes zijn, je raadt het al, koekjes zo groot als je duim. Ook gaan verhalen rond dat vroeger de bakkers hun duim in het nog zachte koekje drukten, als een soort handtekening: het “fryske dúmke”.

Deze Fryske dúmkes zijn heerlijk bros en hebben een grote dooreetfactor!


Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 25 minuten| Totale tijd: 30 minuten(+half uur rusten) | Resultaat: circa 35 dúmkes


Welke ingrediënten heb je nodig?

250 gram bloem + iets extra om te bestuiven
150 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1 middelgroot ei
100 gram hazelnoten, fijngehakt
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1,5 theelepel anijszaad
snuf zout

ingrediënten voor de fryske dúmkes

Klaar om te bakken!

Hoe maak je deze Fryske dúmkes?

  1. Doe de bloem, suiker, hazelnoten, specerijen en een snufje zout in een kom en meng goed door elkaar.
  2. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en meng daarin de boter en het ei. Kneed goed maar vlot door elkaar tot een bal. Wikkel de bal in plastic folie en laat een halfuur rusten in de koelkast. Koud deeg is makkelijker te verwerken en de vorm van de koekjes blijft beter behouden.
  3. Zet nu de oven aan om voor te verwarmen tot 160 graden.
  4. Rol het deeg na de rusttijd uit tot een rechthoekige plak van ongeveer  1 cm dik. Steek nu met behulp van een scherp mes of een pizzasnijder de dúmkes uit ter grootte van de lengte en breedte van je duim.
  5. Leg de dúmkes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in circa 20-25 minuten gaar. Laat de dúmkes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een koekblik (als het je lukt ze niet direct op te eten).

De gebakken fryske dúmkes met een latte

Lekker ite!

Share:
Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply