Follow:
Basisrecept, Bijgerecht en snack

Hamburgerbroodjes zelf maken – heerlijk!

Basisrecept voor fantastische hamburgerbroodjes!

Wie vaker hamburgers (al dan niet vegetarisch) eet, weet dat slechte hamburgerbroodjes je hele hamburger ervaring kunnen verpesten. Te droog, te kruimelig of ronduit smakeloos: ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Vooral de voorverpakte hamburgerbroodjes uit de supermarkt vind ik vreselijk.
Mijn ideale hamburgerbroodje is zacht van binnen met een lichte knapperigheid van buiten. Dat ideale broodje vond ik in het brioche broodje: die voldoet aan al mijn eisen en heeft een hele lekkere lichtzoete smaak. Zo vind je ‘m ook bij goede burgerketens!

Hamburgerbroodjes zelf maken doe je met dit recept voor hamburgerbroodjes

Het lastige aan het brioche burgerbroodje is dat deze hier in Nederland lastig te krijgen zijn. Waarschijnlijk heb je wel eens brioche brood in de supermarkt of bij de bakker zien staan maar dit is toch iets heel anders. Dat is echt een zoet brood, bijna gebak.
Ik besloot zelf aan de slag te gaan en hieruit is dit –in mijn ogen- perfecte hamburgerbroodje ontstaan!

Dit is geen moeilijk recept maar kost je wel even tijd omdat het briochedeeg twee keer moet rijzen. Brioche deeg is een stuk slapper en plakkeriger dan gewoon brooddeeg, daarom is een keukenmachine met deeghaak of een handmixer met deeghaken heel erg handig. De broodjes laten zich nadat ze gebakken zijn goed invriezen.


Tijd: 15 minuten (+ 4 uur rijstijd)
Hoeveelheid: 8 hamburgerbroodjes


Wat heb je nodig?

500 gram bloem
125 ml lauwwarm water
125 ml lauwwarme melk
20 gram suiker
1 theelepel zout
1 zakje gedroogde gist(7 gram)
2 eieren (M)
60 gram gesmolten roomboter
sesamzaadjes

En hoe maak je deze lekkere hamburgerbroodjes?

  1. Meng in een maatbeker de lauwwarme melk met het lauwwarme water.
    tip: Doe 125 ml heet water in de maatbeker en voeg er 125 ml koude melk bij, dan is alles direct op temperatuur.
    Voeg hier het zakje gist en de suiker bij en roer goed door elkaar. Zet even weg.Hamburgerbroodjes zelf maken doe je met dit recept voor hamburgerbroodjes, dit is het deeg voor het rijzen
  2. Meng het zout en de bloem in een kom en voeg de gesmolten boter en het ei toe. Zet nu de mixer aan het voeg al mixend het gistmelkmengsel toe. Het kneden van dit deeg duurt ongeveer 5 a 10 minuten, tot alles goed vermengd is. Het resultaat is een plakkerig en slap deeg.
    Stort het deeg in een bebloemde kom en strooi nog wat bloem over de bovenkant. Dek af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme plek. Het deeg moet nu verdrievoudigen, dit kan 3 uur duren maar het kan ook sneller al klaar zijn afhankelijk van waar je het hebt neergezet en wat de temperatuur binnen en buiten is.Hamburgerbroodjes zelf maken doe je met dit recept voor hamburgerbroodjes
  3. Wanneer het deeg gerezen is kun je verder.Haal het deeg met behulp van bloem(en je mag best wat gebruiken hoor, het moet werkbaar worden) uit de kom en verdeel het in 8 stukken. Deze 8 kleine bollen ga je in je handen vormen tot hamburgerbroodjes.
    Leg de bollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Houdt er rekening mee dat ze straks in de oven nog wat zullen opzwellen en dat je de broodjes misschien in twee keer moet afbakken. Bedek de broodjes met een vochtige theedoek en laat nog een halfuur tot een uurtje verder rijzen.Hamburgerbroodjes zelf maken doe je met dit recept voor hamburgerbroodjes
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden en kluts een ei los in een kommetje. Bestrijk ieder broodje met het eimengsel en verdeel wat sesamzaadjes over de broodjes.
    Bak de broodjes in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar van binnen en goudbruin van buiten.

 

Hamburgerbroodjes zelf maken doe je met dit recept voor hamburgerbroodjes

Klaar zijn je perfecte burgerbroodjes! Eet met een lekkere hamburger, of probeer eens vegetarische burgers met pirimayo!

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply