Follow:
Koekjes, cake en taart

Havermoutkoekjes met kokos en amandel

Een gezonder alternatief

Deze havermoutkoekjes bak ik met grote regelmaat. Het recept is namelijk erg makkelijk en ze zijn snel klaar. Ook heb ik de ingrediënten voor deze koekjes standaard in huis. Hierdoor zijn ze perfect om te maken als ik onverwacht bezoek krijg. Inmiddels heb ik al meerdere variaties gemaakt maar deze versie havermoutkoekjes met kokos en amandel is absoluut de beste. Het recept is gebaseerd op het basisrecept voor havermoutkoekjes van Laura’s Bakery. Laura is echt super met baksels! Dit is dus mijn favoriet.

Ik zeg bewust een gezonder alternatief op gewone haverkoekjes. De koekjes bevatten namelijk wel suiker maar wel minder dan andere koekjes. Daardoor zijn ze een prima vervanger als je eens wat rustiger aan wilt doen met suikers en vetten. Experimenteer gerust zelf eens met deze koekjes, er zijn zoveel variaties te bedenken die erg lekker zijn. De koekjes zijn heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Pas op want het zijn echte dooreters!

Havermoutkoekjes met amandelschaafsel en kokos


Voorbereiding: 10 minuten | Oventijd: 15 minuten | Totaal: 25 minuten
Afhankelijk van hoe groot je de koekjes maakt, genoeg voor circa 12 koekjes


Welke ingrediënten heb je nodig?

100 gram (spelt)bloem
50 gram lichtbruine basterdsuiker
30 gram roomboter
1 ei
1 theelepel vanille extract
60 gram havermout
2 eetlepels gemalen kokos
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
30 gram geschaafde amandelen

Verder nodig: een bakplaat, bakpapier en een oven.

Hoe maak je deze havermoutkoekjes?

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden, conventionele ovenstand.
  2. Doe de boter en de suiker in een kom en mix met een mixer tot een glad geheel.
    Voeg daarna het ei en het vanille extract toe en meng tot een egaal mengsel.
  3. Voeg de bloem, havermout, bakpoeder, zout en de gemalen kokos toe en mix tot een deeg. Het is niet erg dat het deeg wat plakkerig is.
  4. Maak balletjes van het deeg, ik haalde er 10 balletjes uit en rol ieder balletje door de geschaafde amandelen. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze in de oven. Je hoeft ze niet plat te drukken.
  5. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 190 graden. De randjes en de onderkant zullen dan goudbruin zijn maar ze zijn nog een beetje zacht. Dat is niet erg, ze worden harder als ze afkoelen en blijven een klein beetje zacht van binnen. Perfect dus. Als je ze te lang bakt zullen de koekjes heel hard worden en dat is minder lekker. Haal ze na de 15 minuten uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.

Havermoutkoekjes met amandel

Klaar zijn de koekjes! Heerlijk bij de thee of koffie en supersnel klaar. De enige uitdaging is ze niet allemaal zelf in een keer op te eten.

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply