Follow:
Basisrecept, Bijgerecht en snack

Kaas uienbrood meets focaccia

Kaas uienbrood meets focaccia

Hebben jullie nou ook wel eens dat je eigenlijk niet echt kunt kiezen wat je wilt eten? Dat je alles wel in huis hebt gehaald en goed hebt gepland, maar dat je als je gaat koken het allemaal net niks vindt? Het overkomt mij soms. En dat is helemaal niet erg! Het is een mooie aanleiding om eens creatief te kijken naar wat je allemaal kunt met wat je in huis hebt. Dat we soep gingen eten stond vast, we hadden alleen niet echt iets lekkers om erbij te eten. Enter focaccia basisdeeg en kaas en ui. Ik besloot dit snelle deegrecept te gebruiken en ging zelf kaas uienbrood maken. Het was lang geleden dat we dat hadden gehad en ik moet zeggen, dat kan wel vaker!


Voorbereiding: 10 minuten + 2 uur rijstijd | Bereiding: 10 minuten | Totaal: klaar in 2,5 uur
Porties: 4 kruiers van ongeveer 25 x 7


Heerlijk kaas uienbrood zelf maken

Wat heb je nodig om deze kaas uienkruiers te maken?

Ingrediënten

500 gram speltmeel (omdat dat is wat ik in huis had, tarwe werkt ook prima)
2 zakjes droge gist (14 gram in totaal)
15 gram suiker
een eetlepel zonnebloemolie (olijf, arachide werken ook!)
mespuntje zout
ongeveer 300 milliliter lauwwarm water
een bol mozzarella
een ui
pakje strooikaas
grof gemalen peper
een blaadje peterselie
blokje gorgonzola – hoeft niet per sé, ook deze gebruikt omdat ik die nog had liggen. Wel erg lekker!

Mozzarella Gorgonzola Gouda Ui

Aan kookgerei heb je nodig:

Een mengkom voor het deeg (ik gebruikte mijn standmixer)
maatbeker
weegschaal
oven (regulier of een pizza-oventje)

Hoe maak je kaas uienbrood?

Kaas uienbrood speltbrood heerlijk zelf maken

We beginnen met het deeg, want dat moet rijzen.

  1. Je begint met het water. Doe het water in een maatbeker en voeg de gist en suiker toe. Dan meng je het goed. Als alles goed is en het is goed gemengd zie je een laagje schuim ontstaan. Dat is een teken dat de gist is geactiveerd.
  2. Doe het meel met het mespuntje zout in de mengkom. Hier voeg je al mengend het gistmengsel aan toe. Tot slot voeg je ook de eetlepel zonnebloemolie toe. Je kunt je mixer gewoon laten draaien. Laat het geheel ongeveer 10 minuten mengen. Ook als je het zelf doet kun je ongeveer 10 minuten aanhouden. Je mengt tot je deeg mooi elastisch is. Als dat het geval is dek je de mengkom af met een licht vochtige doek om uitdrogen tegen te gaan. Zet het deeg op een plek waar het ongeveer 25 graden is. Lastig met deze koude dagen? Zet het op de warmste plek in huis. Bij ons is dat een plekje naast de houtkachel. Hier blijft het deeg twee uur staan, na die tijd ben je klaar voor de bereiding!

Deeg voor de kaas uienkruier

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 250 graden (of zo heet je hem kan krijgen). Als je een pizza-oventje of een pizzasteen hebt kun je die ook perfect gebruiken!
  2. Bestuif je werkblad lichtjes. Verdeel je deeg in vier delen. Deze rol je uit tot rechthoekige broden. Reken ongeveer 1,5 of 2 centimeter dikte en ongeveer 25 centimeter lang.
  3. Snijd de ui in ringen. Verdeel de kaas in (ongeveer) gelijke stukken.
  4. Duw de ui zachtjes in de bodems. Daar doe je de mozzarella overheen en tot slot eventueel de gorgonzola en strooikaas.
  5. Een beetje afhankelijk van hoe heet je oven is: 5 minuten in de pizza-oven of 10 tot 15 minuten op een bakplaat in de conventionele oven. Persoonlijk houd ik het altijd gewoon in de gaten. Hij is klaar als je de gewenste kleur hebt bereikt. Na 10 minuten in de conventionele oven is de korst niet keihard en is het brood nog lekker zacht van binnen. Maak het af met een blaadje peterselie en een beetje peper.

Klaar, lekker!

Kaas uienbrood bij courgette-uiensoep

Wij aten dit zoals gezegd bij een lekkere soep. Ook de soep was een probeersel, namelijk een soort crossover van mijn recepten voor uiensoep en courgettesoep. Die was ook erg de moeite waard en zal ik later misschien nog uitwerken tot volledig recept. Maar dat is voor later. Waar combineer jij je zelfgemaakte kaas uienbrood het liefste mee? Ik vind het leuk van je te horen wat je vond!

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply