Follow:
Bijgerecht en snack, Hoofdgerecht, Rundvlees

Lekkere Turkse köfte

Turkse köfte

Halve kilo gehakt in de koelkast en wel eens zin in iets anders dan een hamburger of oma’s gehaktbal? Maak dan deze Turkse köfte. Heerlijk van smaak en super makkelijk!

Wij aten dit met Turkse rijst (zeker een aanrader!) maar deze köfte is ook heerlijk op een pitabroodje. De köftes heb ik gebakken in een grillpan maar een gewone koekenpan is ook geschikt. Ze zijn ook erg geschikt voor op de barbecue.

Het is zeker aan te raden om de köftes minimaal 30 minuten maar het liefste nog langer te laten opstijven in de koelkast. Hierdoor worden ze steviger en is de kans kleiner dat ze uit elkaar vallen tijdens het bakken. Als ik zelf haast heb sla ik deze stap nog wel eens over, maar dat is dus niet aan te raden.


Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 15 | Totale tijd: 25 minuten(+30 minuten rusttijd)
Porties: 12 köftes. Genoeg voor 4 personen.



de kofte zijn gehaktballetjes of worstvormig

Deze ingrediënten heb je nodig:

500 gram mager rundergehakt
15 gram verse platte peterselie (1 bakje als je het in de supermarkt koopt)
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel komijn
0,5 theelepel zout
zwarte peper
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel gedroogde tijm
3 eetlepels paneermeel
1 eidooier

kofte with parsley

Zo maak je deze köfte:

  1. Snipper de ui. Hak daarna de peterselie fijn. Als je een keukenmachine of hakker hebt is het nu de tijd om deze af te stoffen: die snippert en hakt perfect.
  2. Doe het gehakt in een kom en voeg alle specerijen, zout, de ui en de peterselie toe. Pers ook de teen knoflook uit boven de kom.
    Voeg als laatste het eigeel (dat is de dooier) en het paneermeel toe. De dooier en het eiwit scheid je door de dooier “heen en weer” te gieten tussen de twee helften van de eidoppen. Het eiwit kun je opvangen voor een ander recept (yes!) of weggooien. Begin met kneden. Kneed het gehakt echt goed door, zodat alles goed vermengd is.
  3. Vorm van het gehakt balletjes ter grootte van een golfballetje. Maak deze tot worstjes en druk een beetje plat. Ga zo door tot je door al het gehakt heen bent. Dit recept is goed voor ongeveer 12 köfte. Zet de köfte als je klaar bent een halfuurtje of langer afgedekt in de koelkast.
  4. Bak de köftes in een grillpan of koekenpan en draai ze regelmatig tot ze gaar zijn. Bak ze eerst aan elke kant kort op hoog vuur voor een mooi bruin kleurtje, draai het vuur dan terug tot middel om ze te laten garen. Dit zal normaalgesproken al met al een kwartiertje duren.

Klaar zijn je köfte! Serveer volgens mijn suggestie met pilav, op een pitabroodje of gewoon los als snack. Maak een foto en deel met #overgekookt – ik ben benieuwd jouw brouwsels te zien!

serveersuggestie kofte pilav salsa

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

1 Comment

  • Reply Durk

    Heel lekker!

    februari 1, 2019 at 3:02 pm
  • Leave a Reply