Follow:
Hoofdgerecht, Rundvlees

Marokkaanse gehaktballetjes, Arabische stijl

Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus, met amandel en sinaasappel

Heb je wel eens zin in iets anders dan Oma’s gehaktbal? Maak dan eens deze Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Extra lekker doordat er sinaasappelrasp én sap is toegevoegd. Geen idee of dat authentiek is, ik vind het iniedergeval een superlekkere toevoeging!
Ik ben dol op de Arabische keuken maar vaak kost het maken van deze gerechten me veel tijd én veel kruiden en specerijen die ik dan net niet in huis heb. Herkenbaar?

Lekker recept voor Marokkaanse gehaktballetjes, Arabische stijl

Geen zorgen want in dit recept gebruik ik alleen peper, zout, Ras el Hanout en kurkuma.
Ras el Hanout is een heerlijke Marokaanse kruidenmix die onder andere bestaat uit korianderzaad, komijnzaad, zwarte peper en kardemom. Net zoals Garam Masala uit de Indiase keuken, verschilt de samenstelling van Ras el hanout per gezin, moeder en oma.
Een paar jaar geleden was het nog best lastig om aan Ras el hanout te komen als je geen Arabische supermarkt in de buurt had. Tegenwoordig kun je deze mix in bijna iedere supermakt kopen, of natuurlijk op de markt.


Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 35 minuten
Voldoende voor 4 personen


Wat heb je allemaal nodig?

Voor de Marokkaanse gehaktballetjes
500 gram rundergehakt
2 theelepels ras el hanout
1 ui, fijn geraspt
rasp van 1 sinaasappel
zout en peper naar smaak
1 eidooier
50 gram paneermeel

Voor de saus
1 bik tomatenblokjes + ½ blik water
sap van 1 sinaasappel
2 tenen knoflook, geperst
peper, zout en eventueel chili vlokken/peper
½ theelepel kurkuma

Ter garnering: geschaafde amandelen, gehakte peterselie

Lekker recept voor Marokkaanse gehaktballetjes, Arabische stijl

En hoe maak je deze lekkere Marokkaanse gehaktballetjes?

  1. Rasp de ui of snijd deze heel erg fijn en doe in een kom. Was de sinaasappel en rasp de schil fijn. Voeg dit bij de ui in dr kom.
  2. Doe het gehakt bij de ui en sinaasappel en voeg het ei, paneermeel, ras el hanout en eventueel peper en zout toe. Kneed goed door zodat alle smaken gemengd worden. Draai kleine balletjes van het gehakt.
  3. Verwarm een hapjespan of koekenpan met deksel op het vuur en braad de gehaktballetjes rondom bruin. Je hoeft ze niet gaar te bakken, het garen gebeurt straks in de saus.
  4. Schep de gehaktballetjes in de pan en bak in het vrijgekomen vet de uitgeperste knoflook samen met de kurkuma. Voeg nu het blik tomaten toe en het sap van 1 sinaasappel.
    Voeg ook ½ blik water toe (gebruik het tomatenblik). Je kunt nu ook peper en zout toevoegen.
  5. Doe de gehaktballetjes bij de saus en het deksel op de pan. Laat nu 20 minuten zachtjes pruttelen en garen.

Serveer deze Marokkaanse gehaktballetjes met couscous en een frisse salade!

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply