Follow:
Soepen, Vegetarisch

Mercimek Çorbasi: Turkse rode linzensoep

Mercimek Çorbasi = Turkse Rode linzensoep

Een paar jaar geleden heb ik samen met mijn man een hele leuke Turkse kookcursus gevolgd. Één van de gerechten die we toen hebben gemaakt was Mercimek Çorbasi en dat was verrassend lekker. Sindsdien maak ik deze Turkse rode linzensoep ook thuis. Het recept heb ik in de loop van de tijd wat aangepast; ik liet wat dingen weg en voegde een paar andere dingen toe. Het resultaat is een heerlijke, gezonde soep die ook bij de kinderen goed naar binnen gaat. De citroen en pulbiber zijn in dit recept optioneel maar ik raad je zeker aan deze toe te voegen, De citroen geeft de soep een frisse kick en de pulbiber geeft hem wat pit. Wij aten deze soep als hoofdgerecht met wat Turks brood maar hij is ook erg geschikt als voorgerecht, bijvoorbeeld als je köfte gaat eten.


Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 45 minuten pruttelen | Totale tijd: 55  minuten | Resultaat: genoeg voor 4 tot 6 personen


Mercimek corbasi rode linzensoep

Welke ingrediënten heb je nodig?

250 gram rode linzen
1 grote ui, gesneden
2 tenen knoflook, uitgeperst
1 middelgrote aardappel, in blokjes gesneden
4 theelepels paprikapoeder
2 blokjes groente bouillon
2 eetlepels tomatenpuree
1 grote klont roomboter
1,5 liter water, gekookt
citroen
pulbiber (gedroogde chilivlokken, verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt – heb je deze niet? Chilipoeder kan ook!)
Eventueel: pide om erbij te serveren

Hoe bereid je deze lekkere soep?

  1. Spoel de linzen goed af onder stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
    Schil de aardappel en snij in blokjes. Snijd ook de ui in blokjes.
  2. Verhit wat olie of boter in een soeppan en fruit de ui en uitgeperste knoflook aan tot deze glazig zijn. Voeg daarna de aardappelblokjes toe samen met de paprikapoeder en bak kort mee.
  3. Voeg de linzen toe en roer ze door het aardappel-ui mengsel, Voeg 1,5 liter gekookt water toe. Verkruimel de twee bouillonblokjes boven de pan en laat de soep 45 minuten zachtjes pruttelen.
  4. In de laatste 5 pruttelminuten smelt je een klont roomboter in een pannetje. Als de boter gesmolten is voeg je twee eetlepels tomatenpuree toe en roer je dit goed door tot het een egale massa is geworden. Voeg dit mengsel toe aan de soep.
  5. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa. Mocht je de soep te dik vinden, dan kun je nog wat water toe voegen. De soep is nu klaar om te serveren!

Verdeel de mercimek çorbasi en serveer met een scheutje citroensap en wat vlokken pulbiber.

Eet smakelijk / Afiyet Olsun!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

2 Comments

  • Reply Anke

    Deze komt vaker op tafel!
    Mijn dochter vond hem ook erg lekker.

    september 25, 2018 at 4:23 pm
    • Reply Sita

      Leuk om te horen! Hier is het ook altijd een succes. De courgettesoep is dan ook zeker een aanrader 🙂

      september 25, 2018 at 7:59 pm

    Leave a Reply