Follow:
Bijgerecht en snack

Naanbrood makkelijk zelf maken!

Knoflook koriander naanbrood

Ik ben dol op Indiaas eten en één van de redenen daarvan zijn de overheerlijke naanbroodjes die je bij je curry krijgt! Een paar jaar geleden maakten mijn man en ik een reis door Maleisië en tijdens onze reis kwamen we in een piepklein Pakistaans familierestaurantje en daar hadden ze de meest lekkere soorten naanbrood. Regelmatig denken we daar nog aan terug en dromen we een beetje weg. Het lukt ons soms dat heerlijke vakantiegevoel terug op te roepen als we dit naanbrood maken.

Naan wordt traditioneel gebakken in een kleioven, de tandoori oven. Gelukkig kun je mijn versie van naan gewoon in een pan bakken.

Heerlijke boter knoflook naan recept

Deze naanbroodjes zijn heel makkelijk om te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ook zijn ze budgetvriendelijk en kun je dit recept gemakkelijk vermenigvuldigen.

Het deeg voor het naanbrood heeft een uur rijstijd nodig en het bakken van 8 naanbroodjes zal je ongeveer 20 minuten kosten. Het kan lastig zijn om het goed te timen zodat ze tegelijk klaar zijn met de rest van je eten. Wij eten ze vooral met curry en curry moet vaak even pruttelen op het fornuis. Wat ik vaak doe ik het deeg ’s middags al maken en op het moment dat de curry staat te pruttelen, begin ik met het bakken van de naan. Zo is alles tegelijk klaar en voel je je niet overgekookt 😉


Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten| Totale tijd: 30 minuten + een uur rijzen
porties: 8 broodjes


Wat heb je nodig voor dit naanbrood?

400 gram bloem
1 theelepel zout
2 theelepels suiker
1 zakje (7 gram) droge gist
100 ml warm water
150 gram volle Griekse yoghurt
10 gram verse koriander
50 gram roomboter
2 knoflookteentjes, uitgeperst
Verder: eventueel een bakkwast om te vetten

Vers naanbrood zelf maken

Zo maak je dit naanbrood:

Eerst de voorbereidingen

  1. Los de gist en de suiker op in het warme water. Door gist te mengen met warm water en suiker activeert de gist beter waardoor je deeg straks beter zal gaan rijzen. Het water moet niet koken, dat is te heet voor de gist.
  2. Meng de bloem met het zout. Voeg daarna de Griekse yoghurt en het gistmengsel hieraan toe en kneed goed door. Kneed 5 tot 10 minuten tot je een soepel deeg hebt dat niet meer plakt. Vorm het deeg daarna tot een bol.
  3. Vet een kom licht in met wat olie en leg de bol in de kom. Dek de kom goed af met een schone theedoek of plastic folie en zet de kom weg op een warme plek. Laat het deeg dan minimaal een uur rijzen. Langer mag ook, als dat je beter uitkomt.
  4. Nu je deeg gerezen is verdeel je het in 8 kleinere bolletjes. Rol deze bolletjes uit tot de vorm van de naan. Dit mag rond zijn, ik maak ze meestal ovaal. Maar net wat jij wilt en het makkelijkste of leukste vindt. Je kunt dit met je handen en vingers doen maar het kan ook met een deegroller.
  5. Je kunt de naanbroodjes naturel eten en dan zijn ze al erg lekker. Zelf vind ik de knoflook koriander versie ook heerlijk. Smelt hiervoor de boter en pers de tenen knoflook uit. Meng de knoflook met de gesmolten boter en zet dit aan de kant. Hak ook de koriander fijn.

Tijd om te bakken!

  1. Vet een pan heel licht in met wat olie en bak de naanbroodjes een voor een in de pan. Zet de pit niet op de maximale stand. Middenhoog tot hoog is genoeg. Speel hier een beetje mee.
    Als de naan gaat opbollen (je ziet dan kleine bubbels/bolletjes verschijnen in de naan) is het tijd om de naan om te keren. Bak de andere kant ook nog even kort. Bij ieder naanbroodje vet je de pan opnieuw licht in. Zelf vind ik het handig om hiervoor een siliconen bakkwast te gebruiken, dat maakt het doseren makkelijker. Om te voorkomen dat ze uitdrogen dek je de naans steeds af als je er weer eentje klaar hebt.
  2. Voor de knoflook koriander naan: besmeer iedere naan direct na het bakken aan beide kanten met de knoflook boter. Wanneer je alle naans gebakken hebt en besmeerd hebt met de knoflookboter strooi je de verse koriander erover heen.

Naan plain naan garlic coriander

Klaar zijn je heerlijke naans. Ik heb mijn best moeten doen snel foto’s te maken, want als dit op tafel staat zijn de mannen er als de kippen bij. Ik combineerde het met curry maar eerlijk, je komt bijna overal mee weg, zo lekker is het.

Eet smakelijk!

en tag me in je foto met #overgekookt als je het recept maakt!

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

2 Comments

  • Reply Laura

    Mmmm, lekker. Ik droom ook nog steeds over al het lekkere brood in Maleisie. Naan, roti canai, toast met kaya… Ik geloof dat ik maar weer moet gaan sparen voor een ticket. 🙂

    mei 20, 2019 at 11:51 am
    • Reply Sita

      Hi laura,

      Daar zou ik ook geen nee tegen zeggen! Klinkt als een goed plan.

      mei 20, 2019 at 1:19 pm

    Leave a Reply