Follow:
Koekjes, cake en taart

New York cheesecake: mijn basisrecept voor deze klassieker

Afgelopen vrijdag werd ik 31 jaar en daar hoorde natuurlijk een taart bij! Ik koos ervoor om een New York cheesecake te bakken en vandaag deel ik mijn basisrecept met jullie. Deze cheesecake is echt niet moeilijk om te maken en je kan ein-de-loos variëren.
Ik koos ervoor om een New York cheesecake te maken met frambozensaus en vers rood fruit. Ik gebruik in mijn recept Digestive koekjes maar voel je vrij om deze te vervangen door een ander koekje(spritsen, bastogne…ik noem er maar een paar).

Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je mijn recept voor deze lekkere New York cheesecake maakt.

New York Cheesecake basisrecept

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze New York cheesecake

Koekjesbodem

200 gram Digestive koekjes
80 gram roomboter

Cheesecake

600 gram roomkaas
125 ml zure room
3 eieren
1 theelepel vanille extract
1 citroen (liefste biologisch omdat je ook de schil gaat gebruiken)
180 gram kristalsuiker
3 eetlepels bloem

Voor de topping

125 gram diepvries frambozen
2 eetlepels kristalsuiker
Vers rood fruit

Overig
Springvorm
Bakpapier

Ik gebruik een springvorm van 20 cm. Heb je die niet in huis dan kun je ook een standaard springvorm(24 cm) gebruiken of een ander formaat. Houd er dan wel rekening mee dat je cheesecake minder hoog zal worden.

New York Cheesecake basisrecept

Zo maak je de New York cheesecake

  1. Eerst verwarm je de oven op 170 graden (boven en onderwarmte). Vul een ovenschaal met water en zet deze onderin de oven*
  2. Begin met het maken van de koekjesbodem. Vermaal de koekjes tot een fijn gruis en smelt de boter. Meng de boter met de koekjes. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en druk de koekkruimels stevig tegen de bodem aan met een bolle kant van een lepel. Zet weg in de koelkast tot je het cheesecake beslag klaar hebt.
  3. Mix dan de roomkaas 2 minuten goed een glad mengsel. Schraap regelmatig even langs de bodem en de randjes met een spatel zodat er straks geen klontjes in zitten.
  4. Voeg vervolgens de 3 eetlepels bloem toe en meng tot de bloem goed is opgenomen.
  5. Rasp daarna de citroen en snijd deze ook doormidden. Je hebt zowel de rasp als het sap nodig.
  6. Nu voeg  je de zure room, de suiker, vanille extract, de rasp en het sap van een halve citroen toe en mix tot alles goed gecombineerd is.
  7. Voeg dan de eieren toe en meng tot een glad beslag (niet luchtig kloppen!). Giet het cheesecake beslag vervolgens op de koekbodem.
  8. Bak de cheesecake 50 à 60 minuten in de oven. Het is normaal dat de cheesecake in het midden nog een beetje wiebelt na het bakken.
  9. Doe de oven uit, zet de deur op een kier en laat de cheesecake nog een halfuur afkoelen in de oven.
  10. Haal de cheesecake uit de oven en laat minimaal 4 uur maar liever de hele nacht afkoelen in de koelkast (ik weet het, dat is moeilijk! Maar hij wordt echt lekkerder dan).
New York Cheesecake basisrecept

Zo maak je de topping:

1. Breng de diepvries frambozen samen met de suiker aan de kook en laat 3 minuten zachtjes doorkoken. Druk door een zeef en vang het sap op. Laat afkoelen in de koelkast voordat je het gebruikt.
2. Verdeel tot slot de frambozensaus over de cheesecake en top af met vers rood fruit naar keuze.

Eet smakelijk!

Ik ben benieuwd naar jouw favoriete toppings voor deze lekkere New York cheesecake. Deel je ze met me? Neem ook eens een kijkje bij mijn andere taartrecepten.

*Ik kies ervoor om een schaal met water onder in de oven te zetten tijdens het bakken. De kans op scheuren wordt dan verminderd. Nog beter is het om de cheesecake ín de schaal met water te bakken. Ik vind dat teveel gedoe maar als jij het wel wilt proberen dan mag dat natuurlijk! Pak de springvorm dan heel goed in in aluminiumfolie, zodat er geen water bij kan komen.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply