Follow:
Basisrecept, Bijgerecht en snack

Brood zonder kneden! Recept voor no knead bread

No knead bread

Ik bak regelmatig zelf brood zonder broodmachine. De geur en smaak van vers gebakken brood maakt mij heel erg blij en dan heb ik het nog niet eens gehad over het gevoel van een knapperige korst. Bij zelf brood maken komt ook heel wat kneedtijd, geduld en nog meer kneedtijd kijken. Een no knead bread maken stond al jaren op mijn lijstje om te maken. Een no knead bread is brood dat je niet hoeft te kneden en afbakt in een braadpan. Ik durfde me er niet aan te wagen omdat ik een hekel heb aan werken met plakkerig deeg en daarnaast mijn twijfels had over de succesfactor.

Afgelopen weekend besloot ik me te wagen aan het maken van een no knead bread. Makkelijk was het zeker, plakkerig ook. Maar het resultaat was het waard. Een heerlijk luchtig brood met een hele knapperige korst. Dit brood heeft een hele lange rijstijd waardoor je het perfect kan voorbereiden en de volgende dag kan afbakken.

no knead bread

Ik heb mijn brood gebakken in een gietijzeren braadpan. Het brood wordt op hoge temperatuur gebakken in de oven dus het is verstandig om na te kijken of de pan die je gebruikt bestand is tegen zulke hoge temperaturen en geschikt is voor een oven. Zorg dat de pan helemaal schoon is en dat er geen vet of voedingsresten aan de buitenkant zitten. Als dat wel het geval is bakt dat in, en dat krijg je lastig weer schoon.


Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 45 minuten| Totale tijd: 50 minuten + rijstijd
Resultaat: 1 rond brood


Wat heb je allemaal nodig?

400 gram tarwebloem
1 theelepel gedroogde gist
1 theelepel zout
300 ml koud water

no knead bread

Zo maak je no knead bread

1. Meng de bloem met het zout en de gist. Voeg het water toe en roer met een lepel goed door elkaar. Bedek met plastic folie en laat 12-18 uur rusten op kamertemperatuur.

2. Strooi flink wat bloem op je aanrecht en haal het deeg uit de kom. Het is heel erg plakkerig dus zorg dat je handen ook goed bedekt zijn met bloem. Kneed nu snel de lucht uit het deeg en vorm een mooie bal op een bakpapiertje. Laat nu nog 2 uur afgedekt rijzen.

3. Een half uur voor het einde van de rijstijd verwarm je de oven mét braadpan erin op 230 graden.

3. Haal de hete braadpan(pas op!) uit de oven en leg voorzichtig het bakpapier en de deegbal in de braadpan. Maak een ondiepe snede of ruitpatroon in het midden voordat het brood de oven in gaat. Dit zorgt voor een extra knapperige korst.

4. Bak het brood 30 minuten met deksel op de braadpan. Verwijder na 30 minuten het deksel en bak het brood nog 15 minuten.

5. Je brood is nu gebakken! Laat het rustig afkoelen buiten de pan, en laat de pan zelf natuurlijk ook goed afkoelen. Let op: deze is erg heet!

no knead bread

Smullen maar! Zo’n brood is hier altijd net iets te snel op, en dat zegt veel over hoe lekker het is.

Eet smakelijk!

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply