Follow:

Optima Napoli Pizza Express: ervaringen

Optima Napoli Pizza Express: De Ferrari onder de draagbare pizza ovens

Optima Napoli Pizza Express

Omdat ik eigenlijk al zo lang we hem hebben en zelf pizza’s maken word gevraagd eens te schrijven over onze pizza oven, de Optima Napoli Pizza Express, heb ik besloten nu eindelijk eens te schrijven over onze ervaringen met deze compacte pizza oven. Veel mensen kennen deze pizza oven als de “Ferrari G3”. Vroeger werden deze gemaakt in dezelfde fabriek, tegenwoordig is de Ferrari afkomstig uit China, waar de Optima Napoli nog steeds in Italië wordt gemaakt. Een echte Italiaanse pizza oven dus! Op deze pagina vertel ik je alles over mijn ervaringen met de Optima Napoli Pizza Express, welke overwegingen we hebben gemaakt toen we hem kochten en hoe het ons gezin nu, anderhalf jaar na aanschaf, nog steeds uitstekend bevalt. Daar gaan we!

Een pizza oven kopen: waar hebben we op gelet?

We zijn bij ons thuis met vijf goede eters en maken graag en dus veel pizza. Voor de aankoop van een pizza oven was het voor ons dus van belang dat de pizza’s er redelijk snel vanaf rollen, natuurlijk met de smaak zoals je die nastreeft. Dat kan met grote, echte pizza ovens die de meeste mensen in hun tuin hebben of professioneel in een restaurant, een slagje kleiner met draagbare hout- of pelletgestookte ovens of met draagbare electronische ovens. Uit praktische overwegingen hebben we snel de keuze kunnen maken voor het laatste type. Binnen deze categorie heb je de meest bekende Ferrari G3 Delizia, de Optima Napoli Pizza Express en de Ferrari G3 Napoletana. Daarnaast zijn er een aantal merken die sterk geïnspireerd zijn door deze ovens. De drie genoemde merken worden allemaal ruim 400 graden, perfect voor een knapperige bodem en een snel resultaat.

Italiaanse pizza, echte pizza

  • Kwaliteit

Voor ons staat voorop dat de producten die we kopen kwalitatief goed moeten zijn. Deze apparatuur wordt in ons grotere gezin intensief gebruikt en we willen er daarom zeker van zijn dat we qua smaak zo dicht mogelijk bij de échte Italiaanse pizza zouden komen. Daarom zijn bij ons de “B-merken” vrij snel afgevallen; deze hebben over het algemeen geen echte pizzasteen en dat is voor het uiteindelijke resultaat wel een belangrijke voorwaarde. Van de drie genoemde types weet je dat je met een echte pizzasteen en goede bouwkwaliteit goed zit. Wij hadden voorkeur voor de Optima Napoli Pizza Express, omdat hier iets minder plastic onderdelen aan zitten. Daarnaast heeft deze geen overbodige functionaliteiten die kapot kunnen: het is een oven met een goede steen, die je met een draaiknop analoog op warmte kunt instellen van 0 tot 3 (waarbij 3 uiteraard het warmst is). Ten opzichte van de Optima hebben de Ferrari’s een kooktimer die de Optima niet heeft, dit was voor ons geen noodzaak. Daarnaast hebben de Delizia en de Optima dezelfde steen, de Napoletana heeft er zelfs twee: boven en onder. Van de dubbele steen zagen wij de meerwaarde niet, omdat wij over het algemeen geen panini’s maken maar echt pizza, en daarvoor levert de tweede steen niets extra op.

  • Prijs

Qua prijs liggen deze ovens redelijk dicht bij elkaar, maar de prijs ten opzichte van de grotere model ovens was voor ons wel een belangrijke overweging om voor dit type te gaan. Deze ovens zijn te koop vanaf circa € 100,- voor de Delizia tot circa € 160,- voor de Napoletana. De Optima zit er met circa € 150,- tussenin.

  • Veiligheid

Voor de Optima Napoli geldt dat er twee handgrepen aan zitten waarmee de klep geopend kan worden. Deze worden licht warm, en je moet zorgen dat je niet met je handen aan de stalen bovenkant komt. Het spreekt misschien voor zich, maar het is niet handig kinderen hier al te dicht in de buurt te hebben. De kinderen helpen ons regelmatig met het maken van bodems, maar dus niet bij het oventje zelf in de buurt komen!

  • Gebruiksgemak en formaat

Omdat er verder geen “opties” op het apparaat zitten is het gebruiksgemak uitstekend. Stekker erin, op 2,5 draaien en de oven is in enkele minuten op temperatuur. Het formaat (ongeveer hetzelfde als een gourmetstel) maakt dat je de oven ook heel goed mee kunt nemen, bijvoorbeeld op een gelegenheid dat je anders zou gourmetten. Doen wij regelmatig!

Pizza oven kopen om zelf pizza te maken? Lees dan mijn ervaringen optima pizza oven review.

  • Warmteduur

Als de oven eenmaal op temperatuur is werkt die ongeveer 15 minuten totdat de thermostaat uitslaat. Dit herken je aan het uitschakelen van het warmte-indicatie lampje. Wij draaien de temperatuur dan altijd nog even op, van 2,5 naar 3. Dan pak je er nog voldoende tijd bij voor een extra pizza. In de “aantijd” heb je dan zo vier pizza’s kunnen maken. Daarna schakelt de thermostaat uit, ter bescherming tegen oververhitting. We draaien de temperatuur dan weer terug en zetten de klep open. Na 5 minuten kun je weer verder!

Pizza oven kopen om zelf pizza te maken? Lees dan mijn ervaringen optima pizza oven review.

Alles zo op een rij hebben wij zoals gezegd gekozen voor de Optima Napoli Pizza Express. Degelijke Europese bouwkwaliteit en het vermogen voor langere tijd (dus meer pizza!) continue te kunnen bakken gaf hier voor ons de doorslag, maar ik denk dat je met elk van deze ovens goed uit de voeten zult kunnen.

Anderhalf jaar na aankoop, optimale pizza’s!

We hebben de pizza oven nu ruim anderhalf jaar en we hebben geen moment spijt gehad van onze keuze. Onze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt. Hij doet het nog steeds als nieuw, en daar staat het apparaat ook om bekend. Het enige wat ik soms jammer vind is dat de steen, na anderhalf jaar intensief gebruik, behoorlijk donker geworden is. De steen is een natuurproduct en dit is daarom onvermijdelijk met de hitte en het vocht dat van de pizza komt en daarom storen we ons er niet aan. We gebruiken dit recept voor pizzadeeg en dat wordt altijd perfect.

Pizza oven kopen om zelf pizza te maken? Lees dan mijn ervaringen optima pizza oven review.

Waar koop je deze pizza oven en toebehoren?


Ben je helemaal overtuigd? Dat vind ik heel leuk om te horen. Wij hebben onze Optima Napoli Pizza Express gekocht bij CoolBlue. Maar of je nu bij CoolBlue, Bol.com of een andere winkel koopt maakt voor het apparaat niet uit. Wij kopen het meest bij deze twee omdat we goede ervaringen hebben met de service van beide. De beste optie is dus aan jou! Ook voor toebehoren als pizzasnijders, snijplanken, schorten etcetera kun je bij beide prima terecht. Toch nog een aanrader: als aspirant pizzabakker is het heel leuk een pizzaboek mee te pakken. Wij hebben het Pizzaboek van Alba Pezone tot de draad kapot gelezen en bladeren er nog steeds regelmatig in voor nieuwe inspiratie.

Wil jij ook een dergelijke compacte pizza oven kopen, of heb jij de oven gekocht? Dan vind ik het heel leuk om te horen wat jouw overwegingen en ervaringen zijn!

 

Smakelijke groet,

 

Sita

 

 

 

Deze pagina bevat affiliate links. Voor meer informatie over wat dit betekent, lees je mijn belangrijkedingenpagina

Share: