Follow:
Pasta, Vegetarisch

Pasta al forno perfetta

Al forno

Hier is die dan: het snelle recept voor altijd perfecte pasta. Ik maak dit recept vaak als ik de pasta net even anders dan anders wil. Het ziet er prachtig kleurrijk uit en smaakt nog beter.  Ook voor mijn kleine mannen is dit recept altijd een succes. Als je je afvraagt wat deze pasta nu een “al forno” maakt: dat is de oven. Al forno is Italiaans en betekent niks meer dan “ovengebakken”. Toch zul je voor de meeste pasta’s al forno de combinatie van tomaat, kaas en basilicum terugvinden. Dat is bij mij niet anders!

Voor dit recept ben ik zwaar geïnspireerd door Jamie Oliver in zijn boek “Jamie’s Italië”(echt een aanrader!) en talloze varianten van pasta al forno op het web. Vaak komt de saus in andere recepten mij net wat te “nat” uit, daarom ben ik van mening dat de manier waarop ik hem maak de makkelijkste en snelste manier is om deze pasta te maken.


Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Porties: voldoende voor 5 personen


Ingrediënten voor deze ovenpasta

ongeveer 400 gram droge pasta, ik gebruikte penne
3 blikken tomatenblokjes
2 teentjes knoflook
2 bollen mozzarella, gebruik het liefst buffelmozzarella
75 gram Parmezaanse kaas
1 ui
1 eetlepel olijfolie
2 flinke handen vol verse basilicum
1 eetlepel rode wijnazijn
1 theelepel chilivlokken
(eventueel) zout
gemiddeld formaat ovenschaal, oven, hapjespan en een pan om de pasta in te koken, messen en snijplanken

verse basilicumblaadjes

Hoe maak je deze ovenpasta

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ook alvast water aan de kook om je pasta zo in te doen. Tot slot verwarm je de olijfolie rustig om zo de ui en knoflook te kunnen frituren. Pas op! Olijfolie verbrandt makkelijk, veel makkelijker dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Verhit de olie niet sneller dan op middelhoog vuur.
  2. Snipper de ui en knoflook en doe dit bij de warme olie. Zet het vuur zeker niet hoger. Als de ui en knoflook een beetje beginnen te verkleuren doe je de blikken tomatenblokjes erbij. Voeg ook direct de rode wijnazijn en de chilipoeder toe. Laat de saus circa 5 minuten zachtjes pruttelen.
  3. In de tussentijd is je water aan de kook. Kook de penne volgens de tijd die op de verpakking staat, totdat deze al dente (met een lichte bite) is. In de oven zal deze nog wat nagaren.
  4. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en doe ze door de saus. Laat nog 5 minuten meepruttelen.
  5. Snijd de mozzarella in plakken.
  6. Je pasta is inmiddels gaar. Giet het af en doe het in de ovenschaal (zorg dat deze licht ingevet is). Proef even of de saus op smaak is, voeg anders nog een klein beetje zout toe. Meng de saus door de pasta, samen met de helft van de Parmezaanse kaas. Je kunt er ook voor kiezen de pasta als lasagne in laagjes op te bouwen, wissel dan de pasta, saus en kaas af en zorg dag je eindigt met de kaas. Verdeel de mozzarella over het geheel en tot slot de Parmezaanse kaas daar weer overheen. Zet een kwartiertje in de oven.
  7. Als de kaas gesmolten is, is het lekker! Dat is na 10 tot 15 minuten (afhankelijk van je oven) zeker het geval. Haal uit de oven, verdeel de resterende basilicumblaadjes. Nu opscheppen en smullen maar!

heerlijk recept voor pasta al forno

Tot slot

Zoals je ziet vind ik het de moeite waard om een kwartiertje de tijd te nemen om de saus te maken. Vaak maak ik een dubbele portie (tot en met stap 4) en vries de helft in voor een andere keer, zodat ik dan nog sneller klaar ben. De saus is ook heerlijk als je bijvoorbeeld pizza maakt. Met welke pasta maak jij deze saus? Maak een foto en deel deze met me #overgekookt – dat maakt me blij!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply