Follow:
Hoofdgerecht, Vegetarisch

Zelf pizza Margherita maken is lekker!

Pizza Margherita

Vrijdag is bij ons bijna standaard pizza avond en wat ons betreft een perfecte manier om het weekend goed te beginnen. Inmiddels zou je kunnen zeggen dat het een traditie is geworden.
pizza heeft het imago een ongezonde keuze te zijn. Ik ben het daar niet mee eens, tenminste als je zelf je pizza bodems maakt  (en dat gaat je zeker lukken met dit recept voor perfect pizzadeeg). Ik vind het ideaal aan pizza dat je ze zelf kunt beleggen met allerlei gezonde ofwel ongezonde ingrediënten en dat maakt pizza ook perfect voor restjesdag. Vaak genoeg beleggen wij de pizza’s met zelfgemaakte tomatensaus vol met verborgen groenten, tonijn en courgette. De kinderen smullen ervan en ondertussen krijgen ze een bootlading aan groenten binnen. De laatste tijd zijn we in de ban van klassieke Margherita’s. Simpele pizza’s met tomatensaus, buffelmozzarella en verse basilicum. En wat Parmezaanse kaas, gewoon omdat wij dat zo lekker vinden.zelf pizza Margherita maken is makkelijk en lekker

Pizza Margherita is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margaretha. Zij bezocht de stad Napels aan het einde van de 19e eeuw en wilde graag een lokaal gerecht proeven. Raffaéle Esposito, de kok van pizzeria Brandi bakte daarom deze pizza voor haar. Pizza Margherita is meestal de goedkoopste pizza op het menu van pizzeria’s en soms vinden mensen hem saai. Er zitten maar 3 basisingrediënten op. Ik vind hem juist heerlijk in al zijn eenvoud, zeker wanneer je gebruik maakt van kwaliteitsproducten zoals buffelmozzarella. Dit is iets duurder dan de koemelk mozzarella maar in mijn ogen het prijsverschil absoluut waard.

Mijn basisrecept voor pizzadeeg maakt ongeveer 5 pizza’s. Tip: het deeg laat zich uitstekend invriezen. Zowel met als zonder beleg.

Ingrediënten

1x basisrecept pizzadeeg
80 gram Parmezaanse kaas of grana padano
250 ml passata of je eigen tomatensaus
300 gram buffelmozzarella (let op het uitlekgewicht van de verpakking!)
verse basilicum

En zo maak je deze pizza Margherita

  1. Maak in de ochtend het pizzadeeg. Het heeft wat rijstijd nodig dus begin op tijd. Ik maak het direct na het ontbijt en zorg er altijd voor dat het twee keer kan rijzen (dus na de eerste keer rijzen, dat is na circa 2 uur, de lucht eruit kneden en opnieuw laten rijzen). Na de tweede rijs verdeel je het deeg in bollen van ongeveer 250 gram. Dit is de basis van je pizza.
  2. Verwarm je oven voor op de hoogste stand(boven en onderwarmte) die je hebt. Ik gebuik een Ferrari pizza oventje, deze wordt 400 graden.
  3. Rol één bol uit tot een mooie, dunne pizza met een doorsnede van ongeveer 30 cm.
  4. Verdeel 2 a 3 eetlepels passata over de pizzabodem en smeer deze dun uit.
  5. Scheur de buffelmozzarella in dunne stukjes, je gebruikt ongeveer 80 gram per pizza.
  6. Verdeel ten slotte 20 gram parmezaanse kaas (2 eetlepels) over de pizza en schuif hem in je oven of pizza oventje. Wij gebruiken een pizza oven en dan heeft de pizza ongeveer 6 minuten nodig. In een gewone oven, denk ik dat rond de 10 minuten genoeg is. Iedere oven verschilt dus houd het gewoon goed in de gaten. Wanneer je vaker pizza maakt leer je je oven beter kennen en weet je precies welke temperatuur en tijd goed werkt. Oefening baart kunst.
  7. Verdeel wat verse basilicum over de pizza en geniet!

zelf pizza Margherita maken is makkelijk en lekker

Snijd de pizza in mooie puntjes en val aan! Wat is jouw favoriete  beleg voor je pizza? Laat het me weten, binnenkort komt er een verzamelblog voor al mijn favoriete toppings!

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply