Follow:
Basisrecept, Bijgerecht en snack, Hoofdgerecht

Pizzadeeg basisrecept: zelf perfecte bodems maken

Pizzadeeg op mijn manier

Zoals jullie misschien al hadden gemerkt ben ik een groot fan van de Italiaanse keuken. Belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk de pizza! Ik krijg vaak de vraag hoe ik het pizzadeeg voor mijn bodems maak, dus dat ga ik vandaag met jullie delen.

Mijn basisrecept is een variatie op het officiële Napolitaanse basisrecept. Als je de officiële regels wilt weten kun je die vinden als je zoekt naar “AVPN”. AVPN staat voor de Associazione Verace Pizza Napoletana en dat betekent vrij vertaald de vereniging voor échte Napolitaanse Pizza. Ik gebruik niet het officiële basisrecept omdat ik heb gemerkt dat het als hobbykok thuis erg lastig is de “ideale omstandigheden” zoals die in Napels als uitgangspunt worden genomen na te bootsen. Met de manier hoe ik het pizzadeeg maak lukt het desondanks toch altijd een stevige, dunne bodem met een knapperig randje te maken, precies zoals we het willen. Laten we eens gaan kijken!


Voorbereiding: 15 minuten | Rijstijd: al met al: circa 6 uren of totdat het volume is verdubbeld | Totale tijd: ongeveer 6 uren
Porties: als je deze hoeveelheden aanhoudt heb je genoeg deeg voor 6 of 7 pizzabodems


Welke ingrediënten heb je nodig voor het deeg

450 milliliter water
900 tot 950 gram bloem – gebruik het liefste “tipo 00”
15 gram zout
5 gram verse gist
15 gram suiker
1 eetlepel olijfolie of een neutrale olie

De suiker en olie zorgen ervoor dat het deeg een mooi kleurtje krijgt bij het bakken en makkelijker knapperig wordt. Ik gebruik minder zout dan in het Napolitaanse recept en iets meer gist. Met gist is de stelregel: hoe langer de rijstijd, hoe minder gist je nodig hebt. Ik houd ervan om zeker te zijn dat het deeg goed rijst, ook bij een iets lagere temperatuur dan de geadviseerde 25 graden.

Pizza pomodoro con prosciutto y ruchetta

Hoe maak je het deeg

Zelf gebruik ik altijd de standmixer om het deeg te maken, maar het kan ook uitstekend met de hand – dat geeft je zeker nog veel meer voldoening. Ik houd er van mijn handen zoveel mogelijk vrij te hebben met drie nieuwsgierige kinderen om me heen.

  1. Je begint met het water. Doe het water in een mengkom. Los hierin het gist en de suiker op.
  2. Zodra er geen klontjes meer in het water zitten voeg je 100 gram van de bloem toe. Zet je mixer aan op een lage stand en meng dit goed door elkaar. Voeg nu ook de olie en het zout toe, de mixer kan gewoon blijven draaien.
  3. Voeg rustig en geleidelijk de rest van de bloem toe. Als je voelt zul je merken dat het eerst nog vrij plakkerig is, maar snel zal de deegbal mooi egaal worden. Na ongeveer 10 minuten op een lage stand draaien zul je een heel licht plakkerige, egale elastische bal hebben. Je herkent wanneer het goed is als het deeg niet meer scheurt als je het uit elkaar trekt – je ziet dan in plaats van scheuren een soort honingraatstructuur ontstaan.
  4. Dek de mengkom af met een licht vochtige theedoek en zet het op een warme plek, het liefst rond de 25 graden. Het moet hier twee uurtjes rusten.
  5. Na de rusttijd verdeel je het deeg in bollen van ongeveer 225 gram (voor pizza’s met een diameter van ongeveer 25 centimeter). Laat deze bollen nu nog zeker 4 uren los van elkaar rijzen, opnieuw bij 25 graden.
  6. Zodra het deeg verdubbeld is in omvang kun je de bollen platmaken en tot bodems verwerken. Het mooiste is om dit op een licht bestoven werkblad en met je vingertoppen te doen, maar soms pak ik ook gewoon de deegroller.

Prego! Je bodem is klaar om belegd te worden. Beleg je pizza helemaal zoals je hem zelf wilt, maar gebruik nooit teveel ingrediënten! De smaken komen zoveel beter tot hun recht als je niet teveel op de bodem gooit. Maak liever een pizza extra!

Pizza party

In de oven

Zelf gebruik ik een apart pizza-oventje om mijn pizza’s in te bakken. Als je een gewone oven gebruikt, zorg dan dat de temperatuur zo hoog mogelijk staat en gebruik het liefst een pizzasteen. Dan wordt de pizza het knapperigst. Binnenkort vertel ik meer over de oven die ik gebruik.

Serveertip

Ik kan je eigenlijk maar één tip geven: eet je pizza helemaal zoals je hem zelf lekker vindt. Een pizza is van oudsher bedoeld om restjes op te maken, dus bijna alles kan en mag. Inspiratie nodig? Probeer eens een pizza bianca met peer, walnoot, ham, crème fraiche, kaas en rucola. Een heerlijk frisse en verrassende combi. Of maak de tomatensaus zelf (zie daarvoor mijn recept van de pasta al forno) en beleg met ham, mozzarella en rucola.

Pizza Bianca con pere

Ik ben benieuwd te horen wat jullie favoriete toppings zijn, en natuurlijk ook of dit pizzadeeg goed heeft gewerkt voor je! Reageer of deel je foto’s met #overgekookt – dat vind ik super!

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply