Follow:
Koekjes, cake en taart

Pompoentaart recept: een feestelijke herfsttaart

Pumpkin pie: of gewoon pompoentaart

Mijn moeder maakte vroeger wel eens pompoentaart. Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind griezelde van het idee van een pompoentaart toen zij dit voor de eerste keer voor mijn neus zette. Een taart met pompoen kon toch nooit lekker zijn? Maar dat was het wél. Hoe ze het maakte weet ik helaas niet en ik weet ook niet of mijn recept overeenkomt met die van haar. Hoe dan ook, de derde verjaardag van mijn zoon kwam eraan en ik had al weken zin om iets herfstigs te bakken. En wat ademt nu meer herfst uit dan pompoenen? Ik besloot dus om een pompoentaart te maken, voor mij de eerste keer, en hij smaakte ontzettend lekker.

heerlijke pompoentaart recept pompoentaart zelf maken

Pompoentaart of pumpkin pie wordt veel gegeten in Amerika. Ze zijn daar gek op pompoenen en vooral op pumpkin spice. Misschien heb je de pumpkin spiced lattes van Starbucks wel eens geproefd? Pumpkin spice is hier in Nederland lastig te verkrijgen Je kunt het wel zelf maken, misschien schrijf ik daar deze herfst nog wel iets over.
De samenstelling van pumpkin spice verschilt niet eens zoveel van onze vertrouwde speculaas kruiden. Voor het gemak koos ik dus bij het maken van deze taart voor speculaaskruiden, haha.

De bodem van deze pompoentaart bestaat uit de kruimeldeeg. Deze maakte ik met poedersuiker omdat ik vind dat dat de consistentie van het deeg erg ten goede komt. Mocht je dit niet in huis hebben dan kun je ook kristalsuiker gebruiken.

Wel een kleine waarschuwing vooraf: Deze pompoentaart is heerlijk maar het is geen taart die je snel op tafel zet. Begin dus op tijd want hij heeft na het bakken flink wat afkoeltijd nodig. Het lekkerste wordt hij als hij een nachtje in je koelkast mag blijven. Het is dus handig om deze taart de avond voordat je hem nodig hebt te maken.
De vulling is zoet en vrij zwaar daarom serveer ik deze taart met wat zure room in plaats van slagroom.


Voorbereiding: 2 uur| Bereiding: 1 uur | Totale tijd: 3 uur + afkoeltijd
porties: 10-12 personen


Wat heb je allemaal nodig?

Voor het deeg
250 gram bloem
60 gram poedersuiker
130 gram ongezouten, koude roomboter
1 ei
scheutje melk

Voor de vulling
600 gram oranje pompoen
1 blikje gecondenseerde melk
100 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel van vanille extract
2 theelepels speculaaskruiden
3 eieren
snufje zout
2 eetlepels paneermeel

Zonnebloemolie om je bakvorm in te vetten.

Extra nodig: de genoemde bakvorm

slice of pumpkin pie sour cream

Zo maak je deze pompoentaart

  1. Begin met het maken van het kruimeldeeg. Meng hiervoor de bloem en de poedersuiker in een grote kom. Voeg nu de koude boter toe en wrijf deze door het bloem-suiker mengsel met je vingers. Het moet een kruimelige structuur krijgen. Zodra je dit bereikt hebt voeg je het ei en een scheutje melk toe en kneed je het deeg snel tot een gladde bal. Kneed zeker niet te lang, dat komt je deeg niet ten goede.
    Verpak de bal in plastic folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  2. Begin alvast met het maken van de taartvulling. Pompoen is in het seizoen in koelverse blokjes te koop in de supermarkt of het gehele jaar door in de diepvries. Als je een hele pompoen gekocht hebt moet je deze schillen en ontdoen van de zaden. Schil de pompoen in blokjes van ongeveer 2 cm.
    Doe de pompoenblokjes in een pan met ruim water en breng aan de kook. Kook de pompoen blokjes in ongeveer 8 minuten gaar en giet ze af.
  3. Stamp de pompoenblokjes dan helemaal fijn. Dit kun je met een vork doen maar het is makkelijker met een aardappelstamper of een staafmixer.
  4. Meng de pompoenpuree met de inhoud van het blikje gecondenseerde melk, de speculaaskruiden, het vanille extract, suiker en het snufje zout. Roer het mengsel glad met een garde of wederom met een staafmixer. Zodra je een glad mengsel hebt voeg je de drie eieren toe. Roer de eieren door de vulling tot ze goed vermengd zijn.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Doe het deeg in de ingevette bakvorm en snijd de overhangende randjes af. Prik gaatjes in de bodem met een vork en bak de bodem 20 minuten op 180 graden.
  7. Haal de bodem uit de oven en verlaag de oven temperatuur naar 160 graden.
  8. Bestrooi de bodem nu met wat paneermeel. Giet daarna het pompoen mengsel erin en bak nog eens 45-50 minuten op 160 graden. Je zult zien dat de vulling gestold is maar nog wel een beetje wiebelig is. Dit is normaal, de taart wordt steviger na het afkoelen.
  9. Laat de taart goed afkoelen, het liefste een nachtje in de koelkast. Ik serveerde het de volgende dag met zure room, maar slagroom kan natuurlijk ook!

Klaar!

Wij hebben de taart gegeten met de verjaardagsvisite. Bij wat voor gelegenheid zou jij deze taart eten?

 

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply