Follow:
Hoofdgerecht, Vegetarisch

Risotto recept met citroen en courgette!

Risotto met courgette en citroen

Ik heb al veel verschillende soorten risotto gemaakt maar deze risotto met courgette en citroen staat al jaren regelmatig bij ons op tafel. Ook de kinderen vinden hem heel erg lekker! Het romige van de risotto combineert heel goed met het frisse van de citroen en de courgette zorgt voor een goede bite.

Veel mensen denken (onterecht) dat risotto maken erg moeilijk is. Dit is niet waar, risotto maken is zelfs erg simpel! Wel kost het wat tijd, zowel in de voorbereiding als de bereiding zelf. Toch eten wij het ook regelmatig op doordeweekse dagen want het resultaat is het zó waard.
Probeer het zelf eens, ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen!

Zelf risotto maken doe je makkelijk en lekker met dit makkelijk risotto recept! // Easy risotto recipe to make risotto yourself

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 40 minuten
Voldoende voor 4 tot 5 personen

Ingrediënten

300 gram risotto rijst
1,5 l groentebouillon
1 courgette
1 citroen
2 tenen knoflook
1 ui
olijfolie
peper, zout
70 gram Parmezaanse kaas
klontje boter
een paar blaadjes basilicum ter garnering (optioneel)

Extra nodig:
Grote pan met dikke bodem, bijvoorbeeld een soeppan.

Zelf risotto maken doe je makkelijk en lekker met dit makkelijk risotto recept! // Easy risotto recipe to make risotto yourself

Omdat mijn kinderen mee eten gebruik ik geen witte wijn in dit recept. Witte wijn vind ik wel echt een toevoeging aan risotto dus gebruik het gerust als je dat wilt. Vervang de eerste keer bouillon dan door een glas droge witte wijn. Daarna zijn alle stappen hetzelfde.

En hoe maak je dit risotto recept?

 1. Maak de bouillon, breng aan de kook en zorg ervoor dat deze heet blijft tijdens het maken van de risotto.
 2. Pel de ui en snipper deze fijn. Pers ook de knoflook.
 3. Verhit rustig de olijfolie in een pan en bak de knoflook en ui glazig.
 4. Voeg nu de rijst toe en bak deze samen met de ui en knoflook tot de rijst doorzichtig wordt.
 5. Voeg nu de eerste keer bouillon toe. Net zoveel tot de rijst nét onder staat. Roer goed door en blijf dit af en toe doen tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Voeg dan weer een nieuwe schep bouillon toe. Je hoeft niet constant te roeren met risotto maar roer het af en toe wel goed door. Daarmee activeer je het zetmeel in de rijst en dat zorgt voor een goede structuur.
  Het proces van bouillon gieten en de rijst garen duurt bij mij meestal rond de 25 minuten maar afhankelijk van je pan, je fornuis en hoeveel bouillon je per keer gebruikt kan het bij jou langer of korter duren. 1,5 liter bouillon is bij mij ruim genoeg maar heb je het idee dat je te kort gaat komen, voeg dan wat heet water bij het restje bouillon. Het is niet nodig om nog een extra portie bouillon te maken.
  Het kan ook zijn dat je bouillon overhoud. Dat is niet erg, het hoeft niet op.
 6. Rasp ondertussen de schil van de citroen en snijd deze daarna door midden. Zowel de rasp als het sap gebruiken we straks in stap 9.
 7. Was de courgette en snijd in kleine blokjes.
 8. Stop met bouillon toevoegen wanneer de rijst gaar is maar nog wel een bite heeft. Het zal ook nog nagaren als het van je warmtebron af is.
 9. Voeg nu de citroenrasp, het sap van een halve citroen, de kaas, boter en courgette toe. Roer door de risotto en doe de deksel op de pan. Laat de deksel er ongeveer 2 minuten op zitten en serveer de risotto dan direct! Want heet is hij het állerlekkerste.

Zelf risotto maken doe je makkelijk en lekker met dit makkelijk risotto recept! // Easy risotto recipe to make risotto yourself

Nog een laatste tip voor de volgende keer: als deze risotto je goed smaakte kun je het ook heel goed serveren met een klein beetje muntpesto!

Eet smakelijk!

Sita

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply