Follow:
Hoofdgerecht, Rundvlees

Runderstoof met Guinness uit de oven

I love fall the most of all. Ja echt, de herfst en de winter zijn mijn favoriete seizoenen! Lekker binnen zitten met de houtkachel aan terwijl het buiten giet van de regen. En wat past er beter bij de herfst dan een stoofgerecht? Deze runderstoof met Guinness bier is een heerlijk gerecht voor een regenachtige herfstdag.

Ik gebruikte voor deze stoof Guinness bier maar je kunt ook ander bier gebruiken, Belangrijk is in ieder geval wel dat het donker en zwaar bier is. Deze stoof smaakt ongetwijfeld ook lekker met een Belgisch biertje! Let wel, het bier maakt het misschien minder geschikt als je kookt voor je gezin. Serveer met knapperig brood of zoals wij deden, met ovengebakken aardappeltjes.


Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten(+5 uur stooftijd)
Resultaat: 5 porties


 

Wat heb je nodig voor deze runderstoof?

+-1 kg runderriblappen
200 ml runderbouillon
2 eetlepels appelazijn
1 fles Guinness (of een ander donker bier)
1 witte ui, gesnipperd
5 tenen knoflook, geperst
1 theelepel mierikswortel
1 theelepel gedroogde salie
2 laurierblaadjes
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel chilivlokken
½ theelepel zout
2 eetlepels tomatenpuree
5 wortels / penen in stukjes

Aardappeltjes of frietjes of een lekkere homp brood om de stoof mee te serveren.

Perfect potato oven aardappeltjes

Een stevige braadpan en een oven.

Zo maak je deze runderstoof

  1. Verwarm de oven voor op 120 graden.
  2. Snijd de runderriblappen in blokjes van 2 bij 2 cm. Goede riblappen zijn doorregen door vet, snijd dit niet weg. Het smelt weg en zorgt ervoor dat het vlees lekker mals blijft.
  3. Braad de runderriblappen in een braadpan kort aan in wat boter of olie.Het is belangrijk dat het vlees in één laag wordt aangebakken, de pan moet zeker niet te vol zijn. Gezien de hoeveelheid zul je het dus in meerdere porties moeten doen.
    Haal het vlees uit de pan en zet het even aan de kant.
  4. Snijd de uien in kleine blokjes en pers de knoflook uit. Bak de uien en knoflook glazig in het het vet van de runderriblappen.
  5. Voeg alle specerijen en de tomatenpuree bij het knoflook-ui mengsel en bak nog even kort mee.
  6. Doe het vlees weer terug in de braadpan en meng goed met de specerijen, ui en knoflook. Voeg nu de bouillon, het bier en de twee eetlepels appelazijn toe. Voeg nu ook de penen toe.

Beef stew rundvlees stoofpan

7. Zet de braadpan met deksel in de oven en draai de temperatuur terug naar 100 graden. Laat 5 uur stoven. Mocht je meer haast hebben dan kun je de temperatuur op 120 laten staan. Het vlees is dan in ongeveer 3,5 uur klaar. Kijk regelmatig of er nog genoeg vocht in de braadpan zit. Als dat niet het geval is kun je een beetje kokend water toevoegen.

8. Het vlees is klaar als je het makkelijk uit elkaar kunt trekken. Mocht je de saus te dun vinden dan kun je hem wat verdikken op deze manier:
meng gelijke delen zachte roomboter en bloem in een kommetje tot een kleine bal. Voeg wat vocht van de stoof toe en meng goed. Als het goed is heb je nu een dikke substantie. Dit voeg je toe aan de stoof. Roer goed door, totdat alles opgelost is en verwarm nog 10 minuten op een zacht vuur.

Beef stew runderstoof stoofvlees

Geniet van alle geuren die rondgaan in je keuken.

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply