Follow:
Koekjes, cake en taart

Suikerlat of in het Frysk: sûkerlatten zelf maken!

Suikerlat

Weet jij hoe het kan dat het in Friese bakkerijen altijd zo lekker ruikt? Nee? Ik wist het ook niet, maar ik denk dat ik het geheim heb ontdekt. Bak deze suikerlatten en je zult weten wat ik bedoel. De sûkerlatten zijn een echte Friese specialiteit. De suikerlat is een langwerpige koek die net als de Fryske dúmkes is gekruid met anijs. Sommige bakkers maken er een wit of roze glaceerlaagje overheen. In mijn beleving is dat niet nodig, de suikerlat is van zichzelf al lekker smaakvol en zoet en smaakt heerlijk bij de koffie en thee. Dus wil je weer eens zo’n lekker Fries streekrecept voor bij de thee of koffie proberen? Ga voor de sûkerlatten!

Suikerlat zelf maken sûkerlatten


Voorbereiding: 5 minuten | Oventijd: 20 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten en afkoeltijd
Porties: van de ingrediënten maak je 2 suikerlatten, genoeg voor 6 flinke brokken koek


Wat heb je nodig?

250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram witte basterdsuiker
20 gram boter
1 theelepel anijszaadjes
50 milliliter melk of een plantaardig alternatief daarvoor

Een bakplaat en bakpapier
Een mixer
Een deegroller

Sûkerlatte anijs

Hoe maak je de suikerlat?

  1. Verwarm de oven op 180 graden, conventionele stand.
  2. Meng de ingrediënten goed door elkaar met een mixer of keukenmachine. Heb je die niet? Met je handen werkt natuurlijk ook. Maak een egale bal van het beslag.
  3. Verdeel de bal nu in twee gelijke delen. Leg de ballen op de met het bakpapier beklede bakplaat. Je rolt de deegballen nu met een deegroller uit tot twee latten. Die van mij waren ongeveer een hand qua breedte en ongeveer een onderarm lengte. Komt niet zo precies!
  4. Schuif de bakplaat in de oven en bak ongeveer 20 minuten. Als ze iets bruin kleuren zijn ze klaar.
  5. Haal de latten na de baktijd uit de oven en laat ze nog even afkoelen.

Sûkerlatten

Bij ons in huis was één van de twee latten eigenlijk direct na het bakken opgegeten. Daarom staat er maar één op de foto, haha. Ik weet zeker dat ze ook bij jou zó op zullen zijn! Niet erg, want dan heb je een goed excuus om weer nieuwe te maken. Nu ben ik benieuwd, wat is jouw favoriete Friese baksel? Laat het me weten!

Eet smakelijk!

 

 

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply