Follow:
Koekjes, cake en taart

Suikerlat meets Frysk dûmke, de sukerdumkes zijn geboren

Experimenteer!

Mijn man had zin om koekjes te bakken maar hij wist niet goed wat hij moest maken. Ik heb hem verteld dat de havermoutkoekjes die ik eerder plaatste best makkelijk zijn maar dat hij er ook goed mee kon experimenteren. Dat heeft hij gedaan, en ik vond het zo lekker dat het de moeite waard is te plaatsen. Als je deze koekjes maakt zul je ervaren dat het een soort kruising is van de sûkerlatten en Fryske dúmkes. Een heerlijke combinatie! We hebben ze maar sukerdumkes genoemd. Probeer het maar eens na te maken.

Lekker recept om koekjes te bakken


Voorbereiding: 10 minuten | Oventijd: 15 minuten | Totaal: 25 minuten
Afhankelijk van hoe groot je de koekjes maakt, genoeg voor circa 10 koekjes


Welke ingrediënten heb je nodig?

50 gram speltmeel
50 gram zelfrijzend bakmeel (mijn man maakte het met zowel gewoon meel als zelfrijzend, vraag me niet waarom… lekker was het wel)
25 gram lichtbruine basterdsuiker
25 gram witte basterdsuiker
30 gram roomboter
1 ei
1 theelepel vanille extract
60 gram havermout
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
2 theelepels gemalen anijszaad
1 eetlepel anijszaadjes (heel)
1/2 theelepel gemalen kardemom

Verder nodig: een bakplaat, bakpapier en een oven.

Lekkere koekjes zelf bakken!

Hoe maak je deze ‘sukerdumkes’?

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden, conventionele ovenstand.
  2. Doe de boter en de suiker in een kom en mix met een mixer tot een glad geheel.
    Voeg daarna het ei en het vanille extract toe en meng tot een egaal mengsel.
  3. Voeg  het speltmeel, zelfrijzend bakmeel, havermout, bakpoeder, zout en de kruiden toe en mix tot een deeg. Het is niet erg dat het deeg wat plakkerig is.
  4. Maak balletjes van het deeg, ik haalde er 10 balletjes uit. Je kunt hiervoor twee lepels of een ijslepel gebruiken, maar ik vind het wel zo makkelijk om het gewoon met mijn handen te doen. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat en doe ze in de oven. Je hoeft ze niet plat te drukken.
  5. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten op 190 graden. De randjes en de onderkant zullen dan goudbruin zijn maar ze zijn nog een beetje zacht. Dat is niet erg, ze worden harder als ze afkoelen en blijven een klein beetje zacht van binnen. Perfect dus. Als je ze te lang bakt zullen de koekjes heel hard worden en dat is minder lekker. Haal ze na de 15 minuten uit de oven en laat ze een beetje afkoelen.
Lekkere koekjes zelf bakken

Dit kinderhandje kon niet wachten tot de foto klaar was.

Klaar zijn de sukerdumkes! Heerlijk bij de thee of koffie en dus supersnel klaar, net als het andere recept havermoutkoekjes.

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply