Follow:
Soepen, Vegetarisch

Uiensoep maken, zo doe ik dat

De donkere dagen komen eraan…

De dagen worden weer korter en de bladeren beginnen te vergelen. Het is zeker: de herfst is hier! Daarom vandaag dit heerlijk herfstige recept voor een goed gevulde uiensoep. In huize Overgekookt denken we dat het geheim van de perfecte uiensoep zit in de… knoflook. Veel traditionele recepten zullen je vertellen de knoflook mee te bakken met de ui. Ik kies ervoor de knoflook apart te roosteren in de oven. Deze wordt dan heerlijk zacht en zoet, vol van smaak en past daardoor perfect bij de gekaramelliseerde ui. Ook voeg ik het brood pas toe als de uiensoep al klaar is. Dan blijft het knapperiger en daar houd ik van.


Voorbereiding: 5 tot 10 minuten | Bereiding: 50 minuten | Totaal: 60 minuten  |

Porties: voldoende voor 4 maaltijden


Wat heb je nodig?

Uiensoep ingrediënten

Voor de soep

5 grote uien (tussen de 800 en 900 gram)
1 liter runderbouillon.
2 eetlepels bloem
1 bol knoflook (je leest het goed, een volle bol)
2 theelepels gedroogde tijm
1 laurierblad
50 gram boter
beetje olijfolie
zout en peper naar smaak
een grote, zware pan, een braadpan werkt bijvoorbeeld prima
een oven
Uiensoep met broodje

Voor de broodjes

1 stokbrood, ciabatta of wat jij wilt
200 gram gruyère (kaas)
dezelfde oven nog een keer

Zo maak je de uiensoep!

1. Zet je oven aan om voor te verwarmen op 180 graden, boven-en onderwarmte (geen hete lucht).
2. Snijd de ui. Dit hoeft niet super fijn, maar ook niet te grof.
3. Haal het uitstulpsel van de bol knoflook. Leg de bol in een stuk aluminiumfolie. Doe een klein beetje olijfolie in de bol knoflook, tussen de tenen. Voeg ook zout en peper toe. Vouw de folie dicht en leg dit pakje in de voorverwarmde oven.
Knoflook roosteren garlic
4. Laat de boter smelten in de pan. Zodra deze gesmolten is doe je de uit erbij. Laat dit nu op middelhoog vuur aanfruiten. Schep het zo nu en dan om. Zorg dat je ondertussen ook de bouillon klaar maakt.
5. Na een klein half uurtje op middelhoog vuur zal de ui nu een mooi bruinig gekaramelliseerd laagje hebben en is ook de knoflook klaar om uit de oven. Deze voelt dan een beetje zacht aan. Laat de knoflook 5 minuten afkoelen. Daarna trek je de tenen los van de stam. Dan haal je de velletjes eraf. Tip: knijp zachtjes in de punt van de teentjes knoflook, dan valt de inhoud er zo uit. Doe de inhoud van alle tenen bij de ui.
6. Doe de twee eetlepels bloem bij het ui-knoflookmengsel en blijf het rondscheppen tot het helemaal is opgenomen. Doe dan ook de kruiden en een klein beetje zout (mespuntje) en peper erbij en als laatste de bouillon. Vanaf nu moet de soep nog 20 minuten zacht pruttelen. Dit is het moment om te beginnen met het brood.
Uiensoep brood crouton gruyere
7. Zet de oventemperatuur omhoog naar 225 graden. Rasp de kaas en snijd het brood in plakken. Leg het brood op een bakplaat. Beleg het brood met de kaas. Zet het brood bovenin de oven. Na ongeveer 5 minuten is het brood goudgekleurd en de kaas gesmolten. Haal het er uit zodra het naar je smaak is.
8. Proef eventjes of de soep goed op smaak is. Voeg eventueel nog zout en peper toe als je het flauw vindt. Je perfecte uiensoep is nu klaar om te serveren.
Heerlijke uiensoep zelf maken
Doe de soep in kommen of diepe borden en leg het brood erin of ernaast. Je keuken ruikt nu heerlijk.

Smakelijk eten..

..en laat het herfstweer maar komen! Welk gerecht eten jullie het liefst in de herfst?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply