Follow:
IJs

Vegan ijs maken doe je zo

Vegan chocolade ijs

Afgelopen zomer kreeg ik de oude ijsmachine van mijn vader en sindsdien heb ik regelmatig zelf ijs gemaakt. Meestal maak ik roomijs op basis van eieren en room maar deze keer wilde ik experimenteren met een ‘gezonder’ ijsrecept. Vegan ijs it is!
Nadat de ijsmachine van mijn vader de geest gegeven had, kreeg ik voor mijn verjaardag de ijsmaker van Kitchenaid. Mijn wens voor gezonder ijs kwam dus heel goed uit want zo kon ik mijn ijsmachine goed uittesten!

Vegan ijs maken doe je zo, recept voor vegan chocolade ijs recept

Deze week is het toevallig ook de week zonder vlees en in dat kader leek het mij passend om naast een gezond ijsrecept ook een dierenleedvrij ijsje te maken Dit ijs bevat dus géén zuivel, eieren of honing. Om het ijs te zoeten gebruikte ik ahornsiroop. Mocht je dit niet in de koelkast hebben staan dan kan het ook prima met honing, het ijs is dan alleen niet vegan meer.

Het ‘probleem’bij gezond ijs is vaak de consistentie: het wordt snel te hard. Om ijs schepbaar te houden heb je vet én suiker nodig. In dit recept komen deze twee terug in de vorm van avocado’s en ahornsiroop. Avocado? Hoor ik je denken, proef je dit dan niet? Ik stond er eerst ook wat sceptisch tegenover maar echt, je krijgt een heerlijk romig ijs zonder dat je de avocado proeft!
Ook mijn man was érg enthousiast. Hij had het niet geweten, als ik het hem niet verteld had zei hij.

Dit heb je nodig voor 500 ml vegan ijs

2 avocado’s
4 eetlepels cacao poeder
5 eetlepels ahornsiroop
1 theelepel vanille extract

Vegan ijs maken doe je zo, recept voor vegan chocolade ijs recept

En zo maak je het

 1. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Doe de avocado in een kom of maatbeker samen met de ahornsiroop, de cacao poeder en het vanille-extract. Pureer alles samen met een staafmixer, je krijgt nu een mousse achtige structuur(ook super lekker!)
  Proef! Voeg nog wat extra ahornsiroop toe als je het niet zoet genoeg vindt.
 2. Giet het mengsel in een ijsmachine en laat 20 tot 30 minuten draaien. Het is nu een softijs structuur. Je kunt het nu eten maar als je schepijs wilt moet het in een luchtdichte bak en nog een uur of twee in de vriezer. Langer kan ook, haal het ijs dan wel op tijd uit de vriezer om het schepbaar te maken.

Heb je geen ijsmachine? Geen man overboord al is het wel héél handig(tip: marktplaats of de kringloop) Doe het ijs in een luchtdichte bak en stop de bak in de vriezer. Roer ieder uur om en herhaal dit tot je de gewenste structuur hebt.

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

6 Comments

 • Reply Barry

  In al zijn eenvoud, ziet het er echt geweldig uit! Dit komt op mijn lijstje 🙂

  april 29, 2019 at 8:04 pm
  • Reply Sita

   Dankjewel Barry! Ik ben benieuwd wat je er van vond.

   mei 2, 2019 at 4:32 pm
   • Reply Barry

    Nou, het oordeel is binnen hoor! Echt super lekker! Erg volle smaak en mondgevoel (een blijvertje dus!)

    mei 7, 2019 at 8:30 am
    • Reply Sita

     Wat leuk om te horen 🙂 dankjewel!

     mei 7, 2019 at 5:32 pm
 • Reply Marrit

  Ziet er heerlijk uit.

  maart 16, 2019 at 10:09 pm
  • Reply Sita

   Dank je wel 🙂

   maart 17, 2019 at 2:43 pm

  Leave a Reply