Follow:
Hoofdgerecht, Vegetarisch

Vegan Falafel is lekker en makkelijk te maken!

Vegan Falafel

Ik en zelfgemaakte falafel hadden in het verleden niet zo’n goede relatie. Ik vind falafel erg lekker, het is gezond en de kinderen eten het fantastisch goed. Maar mijn zelfgemaakte falafel mislukte toch iedere keer. Dan weer te nat, dan weer te droog of het hield zijn vorm niet. Na lang speculeren heb ik het vermoeden dat ei de grote boosdoener is geweest in onze relatie en dé oorzaak was waarom het zelf maken van falafel toch steeds niet lukte. Inmiddels zijn falafel en ik in relatie therapie geweest en dat heeft geleid tot een héél lekker en in mijn ogen perfect, vegan falafel recept. Zonder ei dus en nooit meer te nat of te droog!

Ik heb geëxperimenteerd met het gebruik van bloem én paneermeel en het resultaat is een kruidige, zachte falafel met een lekkere crispy buitenkant zonder daarbij gebruik te maken van een frituurpan. Precies zoals een falafel moet zijn. Het uitproberen van mijn nieuwe falafel creatie viel mooi samen met het feit dat ik van Becel hun Original vloeibaar eens mocht proberen. Becel vloeibaar bestaat onder andere uit zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie en is hierdoor een hele goede bron van Omega 3 en 6, en daar wordt je hart dan weer blij van. Daarnaast heeft Becel Original vloeibaar het V-Label (Vegan) keurmerk wat betekent dat het product geen ingrediënten of hulpstoffen bevat met een dierlijke oorsprong. En dat is toch wel een fijne gedachte als je bewust omgaat met je vleesinname!

Misschien heb je in 2020 het goede voornemen om vaker vegetarisch of zelfs vegan te eten en dan is dit Becel product een hele goede vervanger voor boter. Je kunt Becel vloeibaar namelijk gebruiken om te bakken, te braden en te wokken. En hij smaakt, uit eigen ervaring, ook prima in een cake. Maar goed, vandaag maken we geen cake maar vegan falafel. Deze falafel is echt simpel om te maken maar vergt wat tijd in de voorbereiding. De falafel moet namelijk minimaal een uur opstijven. Sla deze stap niet over! Dat heb ik in het verleden wel eens geprobeerd en dat had geen goede afloop. De falafel houdt dan zijn vorm niet.

Vegan falafel zelf maken is makkelijk. Met dit recept is je falafel nooit meer te nat of te droog.

Welke ingrediënten heb je nodig?

2 blikken kikkererwten

15 gram platte peterselie(1 bakje)

4 tenen knoflook

1 ui

2 theelepels komijn

Zout en peper naar smaak

1/2 theelepel kardemom

1/2 theelepel koriander (gemalen)

4 eetlepels bloem

Paneermeel of panko

Om te bakken gebruikte ik Becel original vloeibaar

Platbrood of wraps om op te serveren

Vegan falafel zelf maken is makkelijk. Met dit recept is je falafel nooit meer te nat of te droog.

En hoe maak je deze vegan falafel?

  1. Giet de kikkererwten af en spoel ze goed af in een zeef. Droog ze voortzichtig een beetje af met een schone theedoek
  2. Doe de kikkererwten samen met de knoflook, ui, peterselie en alle specerijen in een blender of hakmachine (of gebruik een staafmixer) en pureer tot een gladde substantie. Het resultaat zal nat en plakkerig zijn. Je mag best even proeven of alle smaken naar je zin zijn!
  3. Voeg de bloem per eetlepel toe. 4 eetlepels was voor mij genoeg maar gebruik gerust meer als jij denkt dat dat nodig is. Het resultaat moet een soort deeg worden dat niet meer plakt. Vorm het tot een bal en zet het afgedekt 1 a 2 uur in de koelkast. Nogmaals, sla deze stap niet over omdat dit cruciaal is voor het behouden van de vorm straks.
  4. Verdeel het afgekoelde falafel mengsel in kleine bollen die je daarna platdrukt.
  5. Doe de paneermeel in een diep bord en druk beide zijden van de falafel er voorzichtig in.
  6. Verwarm een of twee pannen met een beetje bakmargarine. Zet je fornuis niet té hoog, dan verbrandt het te snel. Ik heb een inductie fornuis en hij stond bij mij op 7.
  7. Bak de falafel in ongeveer 5 minuten gaar en krokant. Draai ze ondertussen wel. Doe niet teveel falafels in een pan maar bak liever meerdere keren.

Vegan falafel zelf maken is makkelijk. Met dit recept is je falafel nooit meer te nat of te droog.

Ik serveerde deze falafel op een Libanees platbrood met lekker veel sla, pittige hummus, tomaten en komkommer. Ook heerlijk met een (vegan) knoflooksaus!

Vegan falafel zelf maken is makkelijk. Met dit recept is je falafel nooit meer te nat of te droog.

 

Eet smakelijk!

Share:
Previous Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply