Follow:
Hoofdgerecht, Recepten, Vegetarisch

Vegetarische Griekse moussaka

In het kader van de week zonder vlees mocht ik van Beyond Meat het nieuwste product proberen: Beyond Mince. Dit product is vanaf eind februari verkrijgbaar in de supermarkt.
Beyond Mince is een heel veelzijdig product en dankzij de structuur(perfect voor o.a gehaktballen!) kun je er meerdere kanten mee op. Zo kun je er dus gehaktballen van maken voor in de pastasaus of naast je aardappels maar Beyond Mince werkt ook heel goed voor taco’s en ovenschotels. Zoek je inspiratie om Beyond Mince te gebruiken? Doe dan eens de test op www.weekzondervleesmetvlees.nl . Je ontvangt na het doen van de test een weekmenu aan ideeën voor lekkere recepten!

Ik zag dat ik nog geen moussaka recept op mijn site had gedeeld dus dit leek mij een perfecte gelegenheid. Moussaka vind ik typisch een gerecht dat je niet wekelijks eet maar wél super lekker is. Het is best even een werkje, dus misschien niet maken op je hectische maandagavond. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om te maken en het resultaat is het waard!

Ingrediënten voor deze vegetarische Griekse moussaka

2 aubergines
500 gram gehakt (ik gebruikte dus twee pakjes vegetarisch gehakt)
500 gram aardappelschijfjes
100 gram feta
50 gram roomboter
500 ml melk
2 tenen knoflook
1 rode ui
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel kaneel
60 gram bloem
peper, zout, olijfolie

En zo maak je deze lekkere moussaka!

  1.  Verwarm eerst de oven voor op 180 graden.
  2. Was de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden. Ik hou zelf niet van dikke plakken aubergine dus ik heb ze lekker dun gemaakt. Bestrooi met zout. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak de aubergines goudbruin. Aubergines nemen olie op dus laat ze na het bakken uitlekken op wat keukenpapier. Gezien de hoeveelheid aubergine zul je waarschijnlijk twee of drie keer moeten bakken.
  3. Snipper de rode ui en de knoflook. Verhit in dezelfde pan die je voor de aubergines hebt gebruikt wat olie en bak de ui en knoflook glazig. Voeg het vegetarische gehakt, de oregano en peper en zout toe en bak rul.
  4. Als het vegetarische gehakt gaar is voeg je de blikken tomaat toe. Laat het geheel daarna nog 5 minuutjes sudderen.
  5. In een grote ovenschaal verdeel je de aardappelschijfjes, het gehakttomaat mengsel en de aubergine. Hierna maken we de bechamelsaus. Dat kun je ook vóór het opmaken van de ovenschaal doen maar omdat je moet opletten en moet roeren vind ik het handiger om dat niet al multitaskend te doen.
  6. Voor de bechamelsaus: smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem en kaneel toe. Blijf goed roeren met een garde want het brandt snel aan. Dit proces heet het maken van een roux. De roux moet garen en dat duurt ongeveer 2 minuten. Blijf roeren.Als de roux gaar is, voeg je in delen de melk toe terwijl je blijft roeren. Daarna laat je het in 5 minuten, op een laag vuur, koken tot een dikke saus. Blijf roeren!
  7. Verdeel de bechamelsaus over de ovenschaal en verkruimel de feta er over heen. Officieel zit er geen feta in een moussaka maar ik vind het zelf wel een lekkere toevoeging.
  8. Bak de moussaka in 30 minuten gaar in de oven.

Eet smakelijk !

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply