Follow:
Persoonlijk

Weinig tijd om te koken? Ik geef je vijf tips

Waar haal ik de tijd vandaan?!

We kennen het allemaal, dingen die gebeuren waardoor je net wat minder tijd hebt om te koken. Nog even snel dat laatste mailtje de deur uit, je laatste klus net klaar en dan komt je collega nog even iets te vragen, dan toch snel naar huis en maar achter aansluiten in de file.. Ook voor mij als moeder thuis is het aan de orde van de dag dat het schema anders loopt, waardoor de tijd die ik dacht te hebben om te koken toch net even anders uitpakt. Zo blijken op het laatste moment dingen al eerder opgegeten te zijn, zitten de jongens elkaar ineens weer in de haren of bedenk het maar. En dan had je erop gerekend dat je nog zou gaan sporten en moeten de kinderen ook nog even bad, voordat ze nog een beetje op tijd op bed kunnen.

Waar haal je de tijd toch vandaan

Daarom nu vijf tips die ik je kan geven voor als je weinig tijd hebt om te koken. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Doe je boodschappen voor een week vooruit

Dit doe ik al jaren. Ik ben ermee begonnen na de geboorte van mijn oudste zoon en heb gemerkt dat dit veel handiger is dan elke dag opnieuw bedenken wat we moeten eten. Veel voordeliger ook, want elke keer dat je in de supermarkt bent belanden er toch altijd weer “goede aanbiedingen” die je eigenlijk niet nodig hebt in je winkelmand. Het is handiger omdat je per dag ongeveer kunt plannen hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan het koken, en ook kunt bedenken welke balans je in heel gezond koken en misschien eens wat minder wilt hebben. Zo zorg je voor afwisseling en een gebalanceerde week.

Kook regelmatig iets te veel en vries het in

We hebben nog maar kort een vriezer, maar ik zou er niet meer zonder kunnen. Ik maak vaak een dubbele portie of gewoon een bordje extra. Als ik een volledige extra batch kook voor mijn gezin weet ik dat ik later in de komende weken een keer “vrij” kan nemen. Als ik kies voor het bordje extra kan ik die invriezen, en gaat die later mee naar een kliekjesdag. Ik heb er altijd een hekel aan als ik eten weg moet gooien, en dit is mijn manier om dat te voorkomen. Wist je dat er gemiddeld per jaar bijna 40 kilo eetbaar voedsel per persoon wordt weggegooid in Nederland? Daar probeer ik dus niet aan mee te doen. En het is ook nog eens handig als je weinig tijd hebt om te koken.

Prep!

Prep

Oftewel, kook eens een paar dagen vooruit wat je kunt voorbereiden. Bijvoorbeeld pastasaus: smaakt de volgende dag misschien nog wel beter dan op de kookdag. Pastasaus laat zich perfect voorbereiden, dus ik zet in het weekend regelmatig een grote pan met saus op te pruttelen en verdeel dat in verschillende porties. Die kan ik dan invriezen en snel terugpakken op het moment dat ik ze nodig heb. Ook zaken als hartige taart of pannenkoeken laten zich goed voorbereiden. Handig voor als je al weet dat je ergens de komende week minder tijd hebt om uitgebreid te koken.

Zorg voor een basisvoorraadje ingrediënten voor snelle recepten

Er zijn een paar dingen die nooit ontbreken in mijn voorraad. Bijvoorbeeld blikken tomatenblokjes, tomatenpuree, gedroogde pasta en rijst. In mijn vriezer zit standaard een zak doperwten (ook heel handig als een van je kinderen zijn hoofd weer eens heeft gestoten). Ook halen we eigenlijk elke week nieuwe mozzarella, gewoon omdat het lekker is en je er altijd wel een doel voor kunt bedenken. Zo kan ik op dagen dat de planning anders loopt dan verwacht alsnog snel een simpel pastagerecht op tafel zetten, bijvoorbeeld mijn pasta al forno. Ik ben benieuwd wat jij in je basisvoorraad hebt!

Blijf flexibel

Blijf flexibel

Het zou flauw zijn om te zeggen dat je alles kunt voorbereiden. Dat is onmogelijk. Daarom misschien wel mijn belangrijkste tip: blijf flexibel. Houd je niet teveel vast aan een kook- en eetschema als je dag anders loopt dan gepland. Zorg dat je een paar snelle opties in je voorraad hebt, maar onthoud ook dat met een keer sushi afhalen ook helemaal niets mis is. Ik heb al eerder gezegd: het koken moet natuurlijk leuk blijven!

En wat vooral niet

En dan nog een tip over wat ik vooral niet zou doen: grijpen naar een kant-en-klare magnetronmaaltijd. Deze maaltijden bevatten over het algemeen veel te veel zout en bieden je niet de nodige voedingsstoffen. Vullen doen ze over het algemeen wel, maar de vraag is waarmee. Liever maak ik een snelle salade. Bijna net zo vlot op tafel, duizend keer de voldoening.

Wat zijn jouw favoriete snelle recepten? En wat doe jij als je dag anders loopt dan gepland? Laat het me weten, ik ben namelijk heel erg benieuwd!

Sita

Foto’s komen deze keer van unsplash.com, een prachtige fotodatabase.

 

 

 

Share:
Previous Post Next Post

Misschien ook leuk

No Comments

Leave a Reply